Annons

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för själva vippan, men man kan även använda exempelvis polykarbonat. Alternativ till bollar finns det gott om. Exempelvis julgranskulor, frigolitbollar, pingisbollar och flöten. Jag valde det sistnämnde då jag hade ett par röda kastflöten hemma. Man fäster dem enkelt genom att värma toppen på rensbandet med en tändare och sen bara trycka den igenom flötet. Jag la en klick lim vid varje öppning för säkerhetens skull och sedan värmde jag en bit krympslang på vardera sida. Ett tips är att även ha en svart boll under den röda då svart syns bättre mot vitt än vad rött gör, jag var dock för lat för att orka måla några flöten.

I toppen fäste jag små linutlösare som jag hade över efter att ha bytt ut dem från några Black Beast paravaner. Jag borrade ett litet hål längst ut och satte fast utlösaren med ett litet buntband. Som bas använde jag billiga limklämmor. Jag borrade ytterligare två hål långt ner på rensbandet, samt ett extra hål i limklämman, och fäste sedan vippan på klämman med buntband. En dubbel ålpingla fick sedan kröna toppen på mästerverket.

Är egna vippor bättre än köpta? Jag har ingen aning. Men en sak jag vill ha på mina är just riktiga linutlösare. Men det går givetvis att fästa sådana på köpta vippor.

Rensbandet kostar drygt 50kr på Clas Ohlson och räcker till fler vippor än någon ensam fiskare behöver. Limklämmorna kostar 25kr styck i samma butik, flötena kan man säkert hitta för en femma styck och likaså ålpinglorna. Linutlösarna är den dyra komponenten, men här finns det utrymme för andra lösningar om man hellre vill lägga pengarna på en chipspåse.

 

Vippor02

 

Vippor03

 

Vippor04

 

Vippor05

 

Vippor06

 

Vippor07

 

Annons
0 kommentarer

Annons
AKTUELLT

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Pimpa din Starweld!

Min allra första båt var en gammal perforerad träeka. Jag fick den på en födelsedag av min dåvarande flickvän. Veckan innan hade jag snubblat in på både ivrigt avslutande telefonsamtal och hastigt nedsläckta datorskärmar. Neandertalaren i mig la pusslet innan den mer utvecklade delen av hjärnan fick tänka till, och resultatet blev tjafs, en båt

Gör ditt egna droppfilter v 2.0

Uppdatering från 2017-01-10 Jag bytte cirkulationspump till en Jet 3000 Newa, en riktig dammpump, då fontänpumpen i artikeln inte räckte till. Det tog drygt 4 veckor innan biomedian blev aktiv, alltså hade rätt bakterieflora för att hantera filtreringen. Ytterligare ett tips är att lägga en påse biomedia i botten på filtret, vilket jag inte gjorde

Äntligen en ordentlig dragkamp

Höstfisket har varit minst sagt trögt. Jag har testat lite nytt, kört olika platser och olika sjöar, men inte riktigt hittat rätt. Passen har dessutom varit ganska korta och jag har inte ägnat så mycket energi åt att optimera varje pass till det yttersta. För två-tre år sedan gjorde jag säkert 3-4 förflyttningar per pass

Gör dina egna tafsar!

Mina blogginlägg och artiklar har uppmärksammats mer och mer, och under förra månaden fick jag ett erbjudande om att samarbeta med Fiskejournalen vilket är ett lyft för mig som skribent och en fantastisk chans att nå ut till fler läsare via bloggen. Dessutom får jag tillfället att knyta nya kontakter samt umgås och fiska med

Gigantisk sommarborre!

Vilken vecka! Efter att rödinghysterin lagt sig en aning pratade jag och Björn om att ta ett abborrpass härnäst. Rödingen stod egentligen på schemat för Björn, och planen för mig var att vila ett tag, men vädret ändrade sig snabbt och Vättern såg helt plötsligt inte särskilt lockande ut, medan trycket stabiliserades hemmavid och solen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons