Äntligen en ordentlig dragkamp

Höstfisket har varit minst sagt trögt. Jag har testat lite nytt, kört olika platser och olika sjöar, men inte riktigt hittat rätt. Passen har dessutom varit ganska korta och jag har inte ägnat så mycket energi åt att optimera varje pass till det yttersta. För två-tre år sedan gjorde jag säkert 3-4 förflyttningar per pass vilket gav tydliga resultat, men nu har inte energin räckt till riktigt och jag har istället valt ställen att nöta på. Ibland går det att nöta upp dem, men ibland inte. Den största nackdelen med flötestrolling är att man inte hinner söka av lika stora områden som vid traditionell trolling. Att det går sakta tycker jag är en klar fördel när tempen går ner mot 4-5 grader, men om man ligger fel och har för mycket pannben och för lite vett att flytta på sig, ja då går det åt helvete.

Vid första flötestrollingpasset för säsongen brände jag ett riktigt as, vilket naturligtvis gav en ganska bitter eftersmak. Att tappa en fisk skapar tvivel, men man blir också revanschsugen. Tyvärr gjorde det suget bara att jag la onödig tid på exakt samma ställe i hopp om att nöta upp samma fisk. Kanske inte den smartaste planen, men ingen kan säga att jag inte försökte..

Passen efter försökte jag jaga löja och tajma löjleken, vilket kändes helt hopplöst det här året. Löjan brukar samlas i enorma sjok strax innan lek ute vid 12-15 meter för att sedan gå in grundare och göra löjbebisar. Men vart jag än letade så kändes samlingarna sporadiska och ganska futtiga i jämförelse med andra år. Kanske lyckades jag med bedriften att tajma fel på rätt ställen i precis fel (rätt?) tid? Hur som helst så sket det sig. Nu har löjorna flyttat sig en bit ut igen och en ny fas har tagit vid. Eller skulle ta sig vid. Nämligen det mer ytliga fisket efter aktiva pelagiska gäddor, som av egen erfarenhet brukar köra igång nu. Men nej – de står fortfarande och tjurar på botten. Lyckligtvis var jag rapp med att genomskåda dem förra passet, vilket gav resultat idag!

-8 stod termometern på när jag vaknade i morse. För några år sedan hade jag pälsat på mig allt jag ägde och marscherat ut med sex spön i högsta hugg, men inte idag. Jag tog det lugnt och höll noga koll på tempen, och när solen tittade fram bakom talltopparna så började världen, och fiskesuget, att sakta tina upp. Jag var på plats med spöna riggade vid 11, vilket kändes sent men ändå lagom. Det var helt vindstilla och kylan hade skapat små isflak som drev omkring i vikarna. Mörtarna åkte i och jag började följa 8-metarn vilket var planen för dagen. Det var ganska dött första timmen, men för att bryta mönstret så tog jag strategiskt fram mattermosen och började äta, vilket givetvis resulterade i ett första hugg. Fisken tog på ett av bottombouncing-spöna, det med en 15-centimeters mört ämnad för gös, och stack iväg som en torped. Jag trodde först att jag krokat en riktigt fin gös, men istället blev det en varg i lagom size. Den där sizen som inte riktigt är stor nog för att man ska orka ta fram kameran, men som ändå är kul att drilla. 7120gram stannade vågen på innan hon fick simma vidare.

Strax efter fick jag ytterligare ett hugg vilket resulterade i en varg som uppskattningsvis låg på strax över 6kg. Därefter kom jag över ett Riktigt grant eko på 8 meter över 10 meters djup. Jag vevade upp båda bottombouncing spöna till strax över fisken, och efter en stund fick den ett ryck och klippte den mindre av de två. Tyvärr klippte den mer än bara mörten, och min uptrace av fluorocarbon gick av som sytråd. Suck.. det är visserligen första gången på väldigt länge som en rigg går av för mig, men det är ju så typiskt att det är när en fisk hugger som man vet är stor. Jaja, shit happens. Förhoppningsvis gick min uptrace av så fort att krokarna inte hann få fäste i käften på gäddan. Lyckligtvis var det två små trekrokar, så det går nog bra hur som helst.

Bara tio minuter efter den mindre katastrofen så for en paravan iväg och vid mothugget blev det tvärstumt, så där skönt stumt som man längtat efter. Jag tyckte gäddan följde med lite väl lätt in till båten, men när den närmade sig så stack den ner mot bottnen i en tokrusning. Jag fick inte en skymt av den innan den stack ner så jag hade ingen aning om storleken, men den kändes okej. Lite halvdan viktmässigt, men den drog fint. Efter ett par liknande rusningar där jag bara höll i för glatta livet och lät vargen göra som den ville, så fick jag äntligen se henne. Det blev kanske inget glädjerop, men hon var tillräckligt fin för att jag skulle dra på smilbanden efter håvningen. 9900gram på 116cm. Riktigt taskig vinterkondis tyvärr, men längden var bra och hon såg frisk och kry ut.

 

Gädda_9900g_116cm

 

Därefter hände det inte mycket mer än jag fick samma gädda igen, den på 7120g. Guldfisk?.. Jag gled runt i några timmar efter det och fick bevittna en av årets vackraste solnedgångar innan jag styrde båten mot rampen.

 

Sky

 

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser