Baitrunners och Gäddspön

Jag har ett nytt projekt som väntar, vilket involverar mer aluminium och träbockar, men den senaste veckan har krafterna verkligen sinat. Så istället har jag som vanligt klurat på fisket och gjort mer förberedelser inför premiären. När kroppen inte vill försöker jag göra det bästa av situationen, och den här gången tog jag mig ann att färdigställa utrustningen inför höstens flötestrolling. Det föll sig naturligt då Metebolaget äntligen fick hem mina efterlängtade Wychwood Agitator Bait spön. Så vitt jag vet är det bara Metebolaget som säljer dessa spön i Sverige och beräknad leverans från tillverkaren var från början satt till Augusti, men de kom tydligen in tidigare och jag är inte missnöjd. Ryktet säger att dessa spön ska vara mycket bra till ett tilltalande pris.
 

Bilden tillhör Luis Rasmussen

Spöna finns i en drös olika längder och pundskalor. Själv valde jag ett par på 10 fot med en testkurva på 2.75lb. Tidigare har jag använt mina karpspön på 12 fot med samma testkurva, men de där extra två foten (fötterna?) tycker jag mest är i vägen. 12 fot är användbart när man fiskar från land och ska slunga iväg 50-60g vid karpmetet, men som sagt är de en pärs att ha i båten, och helt onödigt i min mening. Luis Rasmussen har skrivit mer om spöna för den som är intresserad. Artikeln finns Här.

Utöver spöna har jag under en tid kikat efter en fjärde baitrunner. Tidigare har jag använt mina tre baitrunners tillsammans med en vanlig haspel där jag släppt på bromsen. Men baitrunners är givetvis betydligt smidigare och nu får det bli en fjärde. I min uppsättning har jag två Shimano AERO GTE 5000b och en Daiwa Regal PLUS 3500 BRi. Shimanorullarna köpte jag i England för runt 6 år sedan och de håller måttet än idag. Daiwan är en av mina favoriter som jag även den köpte i England för ett par år sedan p.g.a. dess storlek. Då fanns det inte många baitrunners under 5000-storlek och man fick vända sig utomlands om man ville få tag på någon alls.
 

 

 
I dag har äntligen fler baitrunners i 2500- och 4000-storlek tillkommit i sortimentet, inte bara utomlands utan även i Sverige. Kors i taket. Dock är det fortfarande få butiker som säljer dem. Men så är det med meteprylar över lag. Nästan alla butiker fokuserar på predatorfisket och jag förstår såklart varför då det är vad som säljer mest. För de som vill åt bra meteprylar får man som jag leta runt i alla olika nätbutiker och göra flera beställningar.

Förr var Popup-tackle en butik jag vände mig till ofta, men idag är det främst Metebolaget. Dock hittade jag den fjärde baitrunnern hos Sportfiskeprylar. De är en av få butiker som har Shimanos baitrunners i 2500-storlek i lager. Ganska förvånande. Baitrunners i den storleken tycker jag borde vara mycket populära, och att det tog sådan tid innan tillverkarna satsade på dem är än mer förvånande.

Själv tycker jag att 2500 räcker gott till Sveriges karpfiske, om man inte fiskar i övergödda klubbvattnen, och det är mycket skönare att kånka på tre 2500 än tre 5000 när man ska ta sig till swimmet. Till gös, abborre, sutare och brax är det en optimal storlek, och den duger även till gädda. Jag tycker ofta att vi överdimensionerar vår utrustning. Det positiva med kraftig utrustning är att drillningen blir kortare och fisken slipper tröttas ut mer än nödvändigt, men skillnaden mellan en haspel i 2500- och 4000-storlek, eller ett 10 fot och ett 12 fot spö, är i det fallet inte allt för stor.

Slutligen en shout-out till grabbarna på Jakt- och Fiskekompaniet i Alingsås som alltid är lika trevliga när man kommer in. Jag var där och köpte fyra spolar med Sufix 832 idag och fick en spole backing på köpet. Man tackar!

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser