Båten såld och Vänern trollad

Det har hänt mycket på kort tid. Under sportfiskemässan fick jag tillfälle att se och jämföra alla de fiskebåtar som jag forskat om på internet de senaste åren, och till slut blev suget för stort. För en vecka sedan tog jag, efter noga övervägande, beslutet att uppgradera till en större och stadigare båt. Valet föll på en Starweld 1674 TL och eftersom jag bor i Alingsås där Starweld säljs av Maskin och Marin så gick köpet väldigt smidigt. Förutom att de säljer en av USAs (och nu Sveriges) finaste fiskemaskiner, så är de också riktigt trevliga killar och fantastiskt serviceinriktade. Om ni är sugna på en Starweld så kan jag varmt rekommendera att åka till Alingsås och besöka Maskin och Marin. De har ett par Starweld på utställning där ni fritt kan strosa runt i båtarna och känna på hur de känns.

Som många av er vet har jag kört en ombyggd Linder 400 Sportsman i ett par år nu och jag har till stor del varit väldigt nöjd med den. De största fördelarna är att den är väldigt lättrailad och lättmanövrerad vid aktivt pelagiskt vertikalfiske. Dock är båtens största fördel även dess största nackdel. I och med att den väger lite och ligger högt i vattnet så är den väldigt vindkänslig. Vid trolling i allt annat än lä så har båten en tendens att vrida runt på en femöring så fort man släpper fokus på styrningen. Den är så lätt att den vrider sig bara man gör mothugg på ett paravanspö. Om man som jag hade frontmonterad elmotor så är det enkelt att styra upp båten igen när man börjar drilla, men jag har hellre en båt som ligger stadigare i sjön.

Lindern är dessutom relativt liten att fiska två i, och det är en stor anledning till uppgraderingen. Jag har fiskat en hel del vertikal och trolling med min pappa och det gäller att man håller sig på sin plats och har ordning och reda i båten. Särskilt när man har två väskor, håv, avkrokningsmatta, två vertikalspön och fyra trollingspön. Det blir lätt mycket för den lilla båten, och även om det fungerar så vill man kunna röra sig också. Den lutar också lätt, vilket gör det någorlunda krångligt att hänga sig över relingen vid release och håvning. För er som funderat på en Linder 400 så kan jag rekommendera den för mindre till medelstora sjöar, men när det blåser kraftigt kan det vara krångligt att fiska i den. Däremot är det ren kvalitet och den är mycket sjösäker. Jag har varit ute i storm på Mjörn mer än en gång utan att känna mig det minsta osäker.

Helgen som gick, då jag var utan båt för första gången på flera år, kunde jag lyckligtvis följa med min fiskekompanjon i hans nya båt. Båten är ett koncept och den färdiga produkten lanseras senare i år. Mer om det i ett annat inlägg. I fredags åkte vi upp till Vänern vilket vi pratat mycket om under vintern. Min vän är en meriterad trollare och det märktes fort. Utmaningen blev att testa den nya konceptbåten med full trollingutrustning på öppet vatten. När vi kom ut på sjön blåste det uppskattningsvis runt 6 sm, vilket mer liknade 12 sm på Mjörn. P.g.a. detta började vi trolla närmare rampen, och när båda pulkorna och alla tio spön låg ute kunde vi sakta guppa västerut i medvind. Det dröjde inte länge innan djupriggen löste ut. Tyvärr var det en av sjöns grönare individer som klev på. Ytterligare en gädda tog ganska omgående och efter det dog fisket av.

 

Reels01

 

Enligt SMHI skulle vinden vara jämn under större delen av dagen, men de hade gissat fel som vanligt och den avtog sakta. Morgonen övergick till förmiddag och med en vind på runt 2 sm och klarblå himmel kunde vi njuta av en helt underbar dag. Strax efter lunch small det till på ett ytterspö och min vän drillade säkert in en helt magisk blanköring på 77cm och 5kg. Vi vände båten och åkte över samma plats igen. Den här gången small det på min sida men tyvärr gick den loss bara efter några sekunder. Jag fick dock känna rycken och vet med säkerhet att det var rätt färg på fisken. Efter detta var fisket stendött.

 

Oring01

 

En grym upplevelse att äntligen få vara med på ett riktigt trollingpass efter lax och öring. Dessutom i en mindre båt vilket jag tänder extra på. Större trollingbåtar är inte dumt om man vill fiska i alla väder, men man förlorar lite av känslan. Nu vet jag även att min nya Starweld, som är lite större än den båten vi åkte ut med, klarar av Vänern och jag har därför redan beställt trollingkit. Mer info om detta kommer givetvis också på bloggen inom kort. Som sagt, det händer mycket nu. April-Maj är en hektisk tid för en allroundfiskare som gärna förleksfiskar både gädda, borre, gös, brax och färna. Om man då lägger till trolling och båtbyte så blir det inte mycket tid över till annat. Semester tack.

 

Reels02

 

Mer information om min nya Starweld kommer givetvis också inom kort. Jag får den på fredag eller tidigt nästa vecka. Efter något pass och montering av tillbehören kommer jag göra ett inlägg med bilder och first impression.

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser