Borre i Kungsbackaån

Medan min nya älskling fortfarande står på Maskin och Marin och väntar på sitt släp försöker jag beta av lite pass som jag sällan hinner med när jag har möjlighet till att fiske med båt. Jag valde mellan färna och borre igår och när Robban på Jakt- och Fiskekompaniet var sugen på ett nostalgipass i kungsbacka så var jag inte sen att hoppa på tåget. Jag hade som tur var sparat småmört efter vinterns stugtömningar, just för vårens abborrfiske, så det krävdes inte mycket förberedning innan klockan ringde 05:00 igår morse. Jag mötte upp Robban och Eliasson, en gemensam fiskevän, på statoil i alingsås och efter lite omplacering av utrustning bar det iväg. Jag tror inte ens att jag gick upp så tidigt förra helgen då vi åkte till vänern, så det är den tidigaste morgonen på minst 16 månader, vilket kändes då ögonenlocken var tunga som bly på vägen ner till KB.

Väl där nere, med ån i sikte, vaknade jag till liv och suget växte. Ån låg blank med ett svagt dis i soluppgången. Robban drog en liten genomgång över fiskesträckan då det var min första gång i KB, och därefter tog vi varsin plats. Ån slingrar sig mer eller mindre rakt igenom Kungsbacka och man kan väl kalla det streetfishing, något jag egentligen inte uppskattar, men det visade sig vara relativt lugnt med förbipasserande. Ena sidan av ån är till stor del täckt med vass medan den andra är rensad och bebyggd med en gångbrygga och sporadiska platåer ut mot den djupare delen. Ån är relativt grund och när vi kom dit var det fortfarande lågvatten, vilket gjorde fisket riktigt svårt.

 

Ån.png

 

Trots att vi visste att premieren för en vecka sedan var riktigt trög så trodde vi på ett eller två napp under morgonen, men borrarna var som bortblåsta. Vi utövade ett aktivt fiske med många förflyttningar och omkast på varje ställa för att täcka av så mycket yta som möjligt. Vi märkte snabbt att de få hålorna som fanns i den annars släta bottnen förmodligen höll rovfisk som stressade mörtarna. Men de vägrade trots att vi presenterade frukosten framför näsan på dem. Efter drygt tre timmars fiske kom första smällen. Jag satt och halvsov på ett swim som kändes stekhett p.g.a. en grupp betesfisk längs kanten, och plötsligt drog det till ordentligt i spöt. Jag gjorde mothugget av ren instinkt och kände en efterlängtad tyngd i linänden. Borren drillades tufft p.g.a. stolparna som sitter längs hela sträckan, och efter bara 10-15 sekunder låg den tryggt i håvnätet. Efter lite fotande och vägning fick den gamla krigaren simma tillbaka. 1.02kg på 42cm, fin kondition men tyvärr kort.

 

Borre03

 

Fisket fortsatte vara riktigt trögt. Fler fiskare hade kommit och gått längs ån men ingen hade fått någon borre förutom jag. Jag kände mig lättad, men samtidigt funderade jag över om det skulle lossna alls eller fortsätta vara trögt till skymningen. Eliasson åkte till jobbet vid lunchtid medan jag och Robban fortsatte nöta. Vid det här laget hade vi sökt av hela sträckan och började nöta ställen där vi haft reaktioner från mörtarna tidigare. Men inget hände. Vid 3-tiden tog vi en kort pause samtidigt som vädret blev sämre. Stiljen bytten mot 5-6 sekundmeter, om inte mer, och vattennivån ökade ordentligt. Vi bestämde oss för att gå längst ner på sträckan och metodiskt fiska oss uppåt längs ån.

Vi märkte omedelbart att ån blivit ström, till skillnaden från morgonens mer eller mindre stillastående vatten, och det dröjde inte länge innan jag kände en dragning som jag tyvärr missade. Bara några minuter senare missade Robban sin första, och direkt efter det lyckades han äntligen kroka en randig jägare. 0.92kg, ingen bamse, men ändå välkommen. Otroligt fin dessutom. Vi fortsatte nöta oss uppåt och det märktes att vi kommit in i en huggperiod. Jag tog min andra ganska snart, en mindre borre på runt 6-7hg, och vi missade flera. Samtidigt stod en jiggare lite längre bort och även han fick fisk.

 

Borre02

 

Det dog av på bara en halvtimme. Antingen var det en kort huggperiod eller så kom vi upp mot ett mindre hett område. Vi fortsatte dock att nöta. Till slut sa jag ifrån. Vi hade fiskat runt 8-9 timmar och det är långt mer än jag gjort på 16 månader. Kroppen började säga ifrån och jag blev orolig för en överansträngning. Robban var inte helt nöjd med att åka hem när det börjat släppa, och jag förstår honom. För två år sedan hade jag förmodligen stannat i 3-5 timmar till utan vidare. Vi körde dock på en stund till för att nå slutet på sträckan och under den perioden missade Robban två stycken fiskar som vi uppskattar att vara en bit över kilot, eller större. Många missade fiskar den här dagen. Svårt att veta varför, men jag misstänker en något liten krokstorlek, även om den inte varit ett problem tidigare.

Passet avslutade med en riktigt flopp. Robban hade precis missat sin andra fisk på ett riktigt klurigt swim. Jag tänkte lägga ut på samma ställe med min sista mört och testade först med ett underhandskast, men kom inte tillräckligt långt. Robban tyckte att jag skulle sluta mesa och kasta på riktigt, jag hade ju trots allt ”shimano och prologic”, så jag kunde ju inte misslyckas.. Med en koncentration en bit under 0-sträcket gjorde jag ett överhandskast. Tyvärr stod det en bro i vägen, och där hamnade både tackel och mört. Robban sprang gapskrattandes upp på bron och släppte ner tacklet rakt på en stolpe där kroken naturligtvis fastnade. Det kändes som ett naturligt slut på passet..

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser