Gör ditt egna droppfilter v 2.0

Uppdatering från 2017-01-10

Jag bytte cirkulationspump till en Jet 3000 Newa, en riktig dammpump, då fontänpumpen i artikeln inte räckte till. Det tog drygt 4 veckor innan biomedian blev aktiv, alltså hade rätt bakterieflora för att hantera filtreringen. Ytterligare ett tips är att lägga en påse biomedia i botten på filtret, vilket jag inte gjorde vid byggnationen.

Sent 2014 köpte jag en IBC-tank som jag ställde in i garaget, och för att slippa byta vatten i tanken så gjorde jag ett eget droppfilter som drevs av en cirkulationspump på 1500l/h. En utförlig beskrivning om projektet finner ni här. Filtret stod på under vintern 2014, våren 2015 och nu sedan i somras utan större problem. Jag hade ingen erfarenhet av filtrering innan jag satte igång projektet. All kunskap googlade jag mig till, och därför var det hela ett stort experiment som kunde gå lite hur som helst. Nu i efterhand är jag grymt nöjd och jag tycker filtret har gjort det jag byggde det för. Dock hade det sina nackdelar.

Något jag lärt mig under tiden filtret stått på är hur mycket biomassa det klarar. Alltså hur mycket mört jag kan ha i IBC-tanken utan att filtret blir överbelastat. Just nu har jag drygt 200 mört i tanken utan problem, men om jag dubblar antalet mörtar så kommer filtret pressas till max och tanken kommer sakta att fyllas med sediment som i sin tur blir en stor bakterieodling. Resultatet blir att vattnet först färgas brunt och efter ett tag, när bakterierna tagit fäste, så börjar det även lukta. Då är det hög tid att göra något åt saken innan mörtarna börjar dö. De flesta som har tank med betesfisk brukar byta vatten i det här läget. Något man som sagt inte behöver särskilt ofta med ett väl fungerande filter. Jag byter vatten drygt varannan till var tredje månad, och har ca 300 liter vatten i kontinuerligt. Det är mycket sällan en mört dör.

Mörten skapar mest sediment direkt när man släppt ner dem i tanken. De är då fulla av mat och den maten åker naturligtvis ut i tanken i form av avföring. Förutom avföringen så släpper de också en hel del slem som samlas på bottnen. Om man som jag har en ganska kraftig ruljans på gammal och ny mört i tanken så sätter man högre press på filtret. Sen spelar som sagt antalet mört en avgörande roll. Det som händer med filtret när det blir hårt belastat är att filtrets media inte kan ta hand om allt sediment och blir igentäppt. Akvariefilter exempelvis är designade så att all media är enkelt att plocka ut och rengöra. Jag designade mitt första droppfilter så att det mekaniska filtret var enkelt att byta ut, men problemet uppstod när filterpåsarna som det biologiska filtret låg i blev totalt igenslemmade. Vattnet gick till slut inte igenom alls och allt rann rakt ut i översvämningsskyddet, utan att filtreras. Resultatet blev att jag var tvungen att ta bort slangen från slangkopplingen på filtret, ta ut det och försöka rengöra det med vattenslangen. Det funkade, men det var mycket omständligt då det behövde göras ganska ofta under högsäsong. Så till slut beslöt jag mig för att göra ett nytt filter med en förbättrad design.

 

Filter01

 

Den här gången valde jag en rund plasthink istället för en förvaringsbox som jag använde till det förra filtret. Plasthinken passar den här designen bättre och är dessutom billigare, men det går att använda en plastlåda. Jag började med att borra ett hål för utgången. Sedan fäste jag en stor gummipackning med sikaflex i hålet vilket gjorde det enklare för mig att täta hålet när PVC-röret var på plats. Kopplingen som utgör hela utgången gjorde jag av en enkel T-koppling och tre korta bitar PVC. Den under delen borrade jag hål i så att vattnet kommer in även om huvudöppningen blir igentäppt av sediment. Den övre delen är ett översvämningsskydd som är otroligt viktigt!! Om filtret blir igentäppt vill du inte komma ut i garaget med en totalt utpumpad IBC-tank och vatten överallt.

 

Filter01

 

Filter02

 

Filter03

 

Filter04

 

Filter05

 

Filter06

 

Filter07

 

När utgången var klar så började jag med ingången, vilken jag valt att sätta i locket den här gången istället för på sidan. Anledningen är att jag med den här designen bara kan öppna locket för att komma åt all media, samt att jag inte behöver ta bort slangen från kopplingen för att bära ut och spola rent filtret om så behövs. Detta är den viktigaste designändringen mellan det första filtret och detta.

Ingången är en PEM T-koppling och slangen jag valde den här gången är en dammspiralslang. Fördelen med den här slangen är att den är väldigt mjuk och flexibel, vilket sugslangen jag använde till förra filtret inte är! PEM-kopplingen är riktigt smart konstruerad och den tätar med en gummibricka. Det går att plocka isär kopplingen enkelt och eftersom den är placerad i locket istället för på sidan om filtret så behövde jag inte täta hålet med sikaflex. Som ni ser skapade jag en cirkel av en bit dammspiralslang som jag borrade flera hål i och fäste på undersidan av locket, detta för att få en bra spridning på vattnet som pumpas in i filtret. Jag använde sikaflex på dammspiralrörets ändar för att hjälpa till med tätningen då PEM-kopplingen egentligen är gjord för helt släta rör.

 

Filter08

 

Filter09

 

Filter10

 

Filter11

 

Filter12

 

Jag beställde lite extra filtermedia då mitt mekaniska media tagit slut. Jag använder Inte filtermedia som köps i diverse akvariebutiker då det är svindyrt. Jag köper istället ventilationsfilter på rulle och använder den grövsta filtreringen (G3). Tänk på att dessa filter är gjorda för luft, så allt annat än det grövsta är för fint för att filtrera mörtavföring. Jag använder samma biologiska media som till det förra filtret, och lägger dessa i filterpåsar som går att köpa billigt på vissa zooaffärer. Anledningen till att jag stoppar dem i påsar är för att den här typen av media flyter, och jag vill inte att de ska flyta upp över den mekaniska median. Ifall det biologiska filtret faktiskt har gjort någon nytta har jag ingen aning om, och jag vet inte något annat sätt att testa det på än att helt enkelt ta bort den median och se vad resultatet blir. Det har jag dock ingen lust till, då filtret just nu funkar som det ska.

 

Filter13

 

Filter14

 

Filter15

 

Sist men inte minst skapade jag tre olika sektioner i filtret med hjälp av putsnät och några buntband. Längst ner är en sektion som är tom på media för att minska risken att bottnen blir igenslemmad. I mitten ligger den biologiska median och uppe på allt placerade jag tre utklippta bitar med mekanisk media. Filtret är nu väldigt enkelt att plocka isär och rengöra. Den biologiska median skall inte bytas då bakterierna tar tid att växa, men det behöver spolas av ibland, vilket inte är något problem med den här designen.

 

Filter16

 

Filter17

 

Filter18

 

Filter19

 

Filter20

 

Filter21

 

Filter22

 

När jag gick ut till tanken i morse och skulle hämta lite mört inför dagens strapats så stoppade jag ner handen för att hämta upp termometer och kände då att det stack i handen. En märklig känsla. Jag stoppade ner handen igen och kände återigen samma skumma stickningar. Det enda i tanken just då som kunde påverka var cirkulationspumpen så jag drog ur sladden, stoppade ner handen och när stickningarna saknades så förstod jag genast att det var ström det handlade om. Mörten mådde dock fint..?

Eftersom det kändes bråttom att få igång filtret igen så väntade jag inte utan åkte till en lokal butik med ett ganska fattigt utbud. Jag hittade några cirkulationspumpar ämnade för dammar och köpte den enda 1000-litarn de hade. Jag var dessutom tvungen att köpa några extra kopplingar då munstycket inte passade slangen. Pumpen jag använt innan var en 1500-litare och jag tyckte den var perfekt för filtret jag gjorde förra gången, dock uppskattade jag att 1000 liter/timme skulle räcka. Nu i efterhand, då pumpen fått gå ett tag med det nya filtret, så tycker jag 1000 liter räcker, men är i minsta laget. Det mest negativa med pumpen jag köpte är det perforerade chassit som jag misstänker kommer bli igenslemmat och inte släppa igenom lika stora bitar sediment som min förra pump. Time will tell.

Uppmärksamma den sista bilden där jag visar vattennivån. I botten är filtret helt fritt från media vilket kommer göra att PVC-röret inte blir igenslemmat. Vattennivån går en bit ovanför den biologiska median vilket är väldigt viktigt för just den media jag valt, då den är ämnad att ligga i vattenbad.

 

Filter23

 

Filter24

 

Filter25

 

Filter26

 

Hur tom blir plånboken?

Cirkulationspump: 500kr
Plasthink: 130kr
Sikaflex: 100kr
PVC-delar: 110kr
Gummipackning: 25kr
Plastklipp: 12kr
4m Dammspiralslang: 136kr
PEM T-Koppling: 83kr
Putsnät: 50kr
Buntband: 25kr

Totalt: 1171kr

Det absolut dyraste är median. Den mekaniska median kostade runt 1000kr inkl frakt för 1*11 meter hos Heimbach Filtration, men så mycket mekanisk media räcker länge! Den biologiska median finns i olika typer och priset beror helt på vad du väljer. Det finns billiga och dyra varianter. Jag hade mycket media kvar ifrån förra filtret så jag använde det.

Några sista tips. Många har PMat sen jag skrev om det förra filtret, och det som folk frågar om oftast är salt. Salt är Otroligt viktigt! Jag använder 1-2dl salt per 100l vatten, så snåla inte. Använd heller inte för mycket vatten i tanken. Jag har drygt en kvarts tank, alltså 250-300 liter vatten, och kan lätt ha 2-300 mört i. För mycket vatten i tanken skapar bara problem. Det är krångligt att fånga dem och de blir också ofta mer liv (fart) i tanken vilket kan va ett problem. Man vill att mörtarna ska va så still som möjligt så de inte orsakar skador på fenor och nos. Dessutom resulterar mer vatten mindre filtrering, givetvis. Försök också att hålla rätt temperatur i tanken. Runt 6 grader är alldeles lagom. Då går mörtarna ner i tempo (hjärtslag, förbränning) vilket gör att de lever betydligt längre. I varmt vatten frodas dessutom bakterier mycket lättare än i kallt. För kallt vatten är dock inget jag rekommenderar. Om vattnet fryser så går det att lösa antingen genom att isolera runt om tanken, eller med en doppvärmare vilket jag själv använder då jag har tanken i ett kallgarage.

Jag hoppas ni uppskattat artikeln och att ni lärt er något nytt. Och sist men inte minst, skitfiske i vinter!

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser