Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om..

Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras.

Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter att skapa. Men åtgärderna går extremt långsamt. Ica började nyligen med en kampanj om att minska försäljningen av plastpåsar genom att uppmana kunderna till att ta med påsar hemifrån. Tanken är att försöka nå naturvårdsverkets mål inför 2019, där varje enskild person ska använda max 90 plastpåsar per år, vilket i mina öron fortfarande låter som en extremt stor mängd plast. 2016 började Ica också att ersätta plastpåsar med sockerrörspåsar för att ytterligare minska plastkonsumtionen. Förutom minskad plastkonsumtion jobbar de med fler miljöanpassningar, så som att byta ut alla glödlampor i butikerna till lågenergilampor, installera solceller på taken, erbjuda en stor mängd miljömärkta varor samt öka effektivisering av kyla och transport av varor till butiken. Allt för att hjälpa till att nå målet om 30% minskat koldioxidutsläpp till 2020.

Men detta är bara ett företags mediokra försök till miljöanpassning.

Det är något som gnagt i mig under en tid. Min egna konsumtion, och då framförallt av beten. Jag fiskar mycket och använder mig av de flesta metoder, vilket resulterar i en stor mängd beten. När jag gjort en beställning, hämtat paketet på Ica och packat upp prylarna på sängen så brukar betena få plats i ena handen, medan plastförpackningarna tar upp en hel Ica-kasse. Det måste finnas bättre paketeringsalternativ. För 20 år sedan så hängde exempelvis många av betena på krokar i den lokala butiken, helt utan förpackning. Idag är allt förpackat, från de minsta spinnarna till de största mjukbetena. Behöver allt vara förpackat?

Nedan ser ni en bild på min senaste beställning och de tomma förpackningarna.

Vi fiskare är väldigt måna om naturen och då framförallt om sjöar, hav och vattendrag. Jag tycker att det är hög tid för produkttillverkarna att sluta lägga all energi på att stångas med varandra och börja titta på att miljöanpassa sin produktion och transport av varor. Om det är några som bör vara ett gott exempel för andra, så är det väl vi?

Det finns mängder med bra dokumentärer på nätet för er som behöver uppdatera er i hur världen påverkas av plastkonsumtionen. Här är del ett av Vice ”Garbage island”. 

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser