Februari över, snart vår

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg och undrade om mitt flow jag haft under hösten/vintern kunde hålla i sig, och nu en månad senare kan jag konstatera att februari blev en tuff månad. Mängdfisket var under vissa dagar helt fantastiskt, men det berodde mycket på bra tajming. Jag tror att vi haft fem soliga dagar under hela månaden och jag var ute under tre av dessa, med ett fiskeresultat som utklassade de vanliga vinterdagarna med kyla, hård vind och snöblandat regn. I början av månaden hade jag en av de bästa dagarna med runt 20 gäddor i båten fördelat på flötestrolling och vertikal, samt en drös tappade fiskar varav en gös i fin storlek. Toppfiskarna den dagen var ett par på strax under metern. Vädret var fantastiskt med en kylig morgon som gjorde att halva sjön var istäckt när solen gick upp, men sedan långsamt smälte under bar himmel och stiltje. Exakt samma typ av väder hade jag det senaste passet där fisket kunde bedrivas utan både jacka och mössa, vilket kändes som en lyx efter flera månaders bitande kyla. Mängdfisket var kanon även då med runt 10 fiskar i båten på ett par timmar och några tappade. Toppfiskarna blev två på exakt metern, en vägd till 7kg blankt och den andra, som var i samma storlek, fick simma tillbaka utan att syna vågkassen.

 

 

De kallare dagarna var som sagt trögare. Det hjälpte heller inte att den årliga vertikalabstinensen började infinna sig, vilket gjorde att jag under två pass helt övergav flötestrollingen och sökte pelagisk gädda och gös. Jag ödslade mängder med timmar genom att fokusera på gösen, som antingen helt slutat äta eller har väldigt tajta huggperioder under gryning och skymning när vattentemperaturen är så pass låg som den är nu. Jag lyckades knipa en fin pelagisk gös på runt 3kg det första passen, men efter det har de knappt synat jiggen. Gädda däremot har under de flesta dagarna gått bra att vertikala. Min lätta Linder i kombination med SideImaging är ett måste för att följa efter och hinna pricka vargarna, och med tålamod så kan man knipa många under ett pass. Förra helgen hittade jag ett gigantiskt eko på 6 meters djup som högg efter en halv minuts envist jiggande. Det tog tvärstopp och jag kände direkt den tyngden som vi alla längtar efter. Tyvärr gick stingertafsen av efter bara en kort drillning och jag missade kanske årets bästa fisk. Dubbla 0.34 Strikewire har bara gått av en gång innan, och då hade jag nött upp 10-15 gäddor på samma jigg. Den här stingern var nyknuten och gick av som sytråd. Efter detta gör jag stingers med wire tills dess att gösarna tinat upp.

 

 

Då vädret blev sämre och fisket dog av under slutet av det senaste passet så övergav jag flötestrollingen och bytte till vertikal. Den sista fisken jag släppte på var en medioker pelagisk fisk som jag uppskattar till 1-3kg. Efter lite jiggande såg jag hur något steg från botten. Vad i helvete, tänkte jag, då ekot var groteskt. Inom loppet av en halv sekund minskades avståndet mellan de två ekona till ingenting när den större gäddan knep fisken jag jiggade på. Efter det åkte jag hem.

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser