Flötestrolling med jackpot

Förkylningen bröt lyckligtvis inte ut helt och jag kände mig piggare i morse. 06:00 skrapade jag rutorna på bilen och åkte för att tömma ryssjorna i hopp om lite större mört. Jag hade med mig 8 stycken från frysen i blandade storlekar, och tur var det då ryssjorna nästan vara tomma. Endast två mörtar i okej storlek åkte ner i beteshinken..

Jag åkte förbi och hämtade upp pappa på väg mot sjön. Vi körde ner båten på rampen precis i gryningen. Timingen var perfekt och vi styrde ut mot öppet vatten i morgondimman, precis innan solens första strålar sträckte sig över vattnet. Det låg en svag bris redan och jag kände mig stressad att komma igång. Vi la ut betena direkt bara för att se så allt stämde och jag tacklade upp ett tredje spö som inte var helt förberett sen kvällen innan. Vi bestämde oss för att åka direkt mot en av sjöns sydvästliga uddar som jag visste höll bra med betesfisk, eftersom det skulle blåsa Nord-Nordostligt resten av dagen. Bäst att beta av de ställen som bara är tillgängliga i gryningen så fort man kan.

Vi la ut alla tre spöna och strax innan udden kom vi in över en slänt som höll mängder med betesfisk. Det dröjde inte länge innan en av mina baitrunners började tjuta, men tyvärr satt inte mothugget där det skulle. Gäddan bet på den enda levande mörten som jag valde att tackla direkt, och nu hade vi bara en kvar i beteshinken.
 

 
Vi åkte runt udden och fortsatte sedan längs en lång vassrygg. Betesfisken var som bortblåst men vi såg en hel del gädda på lodet som tyvärr inte tog. Efter två timmar bestämde vi oss för att byta plats och testa ett grund som mer eller mindre ligger mitt i sjön. Väl där märkte vi att vinden hade tilltagit och vi var tvungna att åka mot läsida. Vi hade varit ute i tre timmar utan fisk och att bli tvingad till läsida tog som vanligt musten ur mig lite. Jag gillar verkligen inte att bli tvingad till en del av sjön. Men vi tog fram lunch och stretade vidare, och efter ytterligare en halvtimme utan varken betesfisk eller gädda på lodet så började förvånansvärt nog en av mina baitrunners tjuta, och den här gången satt mothugget där det skulle. En mindre enkilosgädda som tagit en hälften så stor mört kom snabbt in till båten, en välkommen gäst!
 

 
Efter detta kom vi runt en udde med mängder av betesfisk och då började det hetta till på allvar. Återigen var det en av mina mörtar som blev attackerad och mothugget satt fint även den här gången. En vacker gädda på runt 3kg krokades av snabbt och en ny mört tacklades. Jag styrde tillbaka och följde en 8 meters kurva längs udden in mot en skyddad vassvik. Efter ett sjok med betesfisk fick jag se dagens finaste båge på lodet och förhoppningarna var höga. Gäddan verkade inte intresserad, men jag släpper inte en potentiell drömfisk så enkelt, utan gjorde en bred U-sväng och kom tillbaka mot fisken. Den här gången fick jag en fullträff med lodet och det blev en kraftigare båge än förra gången. Ingen tvekan om att detta var en fin fisk. Jag visade pappa ekot och vi satt på helspänn medan flötena sakta drev förbi..

Inget hände till en början och vi måste varit förbi fisken med 20-30 meter. Sen började en av mina baitrunners knarra lite lätt. Jag tog loss spöt och istället för att göra ett mothugg direkt så öppnade jag bygeln. Flötet var inte under och det såg ut som att gäddan bara hade tagit ett smakprov. Men så började det glida bortåt i tilltagande hastighet, och när det äntligen dök så gjorde jag ett ordentligt mothugg som satt klockrent. Jag kände tyngden av fisken direkt. Man vet att det är fin storlek när båten vrider upp sig :)

Pappa skramlade med håven en stund och efter en kort och intensiv fight landade vi en riktigt grann höstgädda. Helt underbart att få en sån fisk på flötestrolling, vilken känsla! 7.8kg och 105cm.
 

 
I morgon blir det långpass på Mjörn i jakt på storgös!

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser