Försommar på Mjörn

Mitt Mjörnfiske drog igång på allvar direkt efter Gösen lekt klart och fredningen som gäller mellan den 10:e Maj till 10:e Juni upphört. Jag borde varit ute mycket tidigare och testat det omtalade vårfisket efter Mjörnbrax, men det tar tid innan jag blir varm i fiskekläderna efter vinterkyla, och stor lekbrax får vänta tills nästa år. Den här våren bestod mest av att finputsa båten.

Hittills har jag varit ute ett par gånger i veckan i alla väderförhållanden och vid olika tidpunkter. Blåsigt väder har genererat mest fisk, medan tidpunkten har varit mindre intressant. Gösen har huggperioder som kan vara korta eller långa och sträcka sig över morgon, middag eller kväll. Jag har egentligen bara märkt en väsentlig faktor vad gäller vertikalfisket i Mjörn, något som förmodligen stämmer med de flesta vatten, nämligen att gösen stiger och blir aktiv när klockan närmar sig nio-tio. Det är ju ingen hemlighet att gösen jagar upp småfisk vid ytan sent på kvällen och under nattens första timmar, men det är något man måste tänka på vid vertikalfiske efter ekon i frivattnet, då det ibland är svårare att hålla sig över en fisk en längre tid.

Utöver det så har valet av bete och metod varit väldigt avgörande. Jag började fiska aktivt de första passen med diverse beten och det gick otroligt trögt. Som tur var så fick jag tips om att hålla betet i princip helt stilla och det genererade mer fisk direkt. Allt eftersom jag testade att fiska med betet stilla så har jag fått en bra uppfattning om vad som triggar Gösen till hugg, och det beror en hel del på hur båten rör sig i vattnet. Att båtens rörelse direkt påverkar betet är kanske en av de större skillnaderna mellan vertikalfiske och andra metoder. När det blåser ett par sekundmeter rör sig betet en hel del, till skillnad från ifall det är vindstilla och båten ligger still. Gösen verkar triggas av den gungande gången på betet och så fort det börjar blåsa upp och betet automatiskt sätts i rörelse märker jag en helt annan aktivitet på fisken. Detta är något jag försökt efterlikna när jag legat i lä, ett lugnt och metodiskt gung på betet, istället för det traditionella ryckandet, och för mig genererar det mer fisk. Ryck är något jag förlitar mig på ifall fisken är extra tjurig, för att få dess uppmärksamhet, men jag är alltid försiktig då det ofta ger motsatt effekt.

Färg och typ av bete varierar från sjö till sjö, och valet påverkas även av väder och årstid. De flesta rekommenderar ljusa färger i fint väder och mörka färger när det är mulet. Glitter sägs vara bra när solen skiner. För mig fungerar mörkare färger nästan alltid bättre än ljusa i Mjörn. Grått, svart och lite mörkare grönt är det som genererar bäst, för vertikal såväl som för trolling och kast. Jag kommer skriva mer om beten i olika färger och former senare.

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser