Gädda, blåst och nya gummin

Det stabila högtrycket som varat i två vecka, fram till igår, har utnyttjats till fullo. Jag har nog varit ute 3-4 pass i veckan och resultatet har varit riktigt bra. Tyvärr börjar det skymma tidigt nu och passen efter jobbet blir korta, men jag har ändå lyckats syna fyra gösar runt 75cm och haft på en i samma storlek som slet sig. Häromdagen åkte en kompis med ut i båten för första gången och efter bara 20 minuter så steg det på en grann 74cm hona som fick simma tillbaka utan att hamna i vågsäcken.

Den här helgen planerade jag in ett längre pass i Anten som tyvärr blev inställt. Istället sitter jag här och rullar tummarna i hopp om att blåsten lägger sig. Regn och byvind på 10-11sm är inget jag beger mig ut i på jakt efter pelagisk gös. Igår hann jag ut några timmar och kunde lägga mig på läsida av en utav Mjörns större öar och fick möjlighet att testa de nya Westinjiggarna jag fått hem från Ribatex.se. Jag hittade fort ett par finare ekon som bara gick upp och synade jiggarna innan de vände tillbaka ner mot djupet. Till skillnad från tidigare veckor med blå himmel, stilla vatten och högt tryck så var gösen nu inte alls skygg. Till viss del är det skönt att kunna släppa jiggen utan att behöva oroa sig över att skrämma fisken, men samtidigt så hjälper det inte när de ändå inte vill hugga.

Efter två timmars stretande så hittade jag äntligen rätt färg och samtidigt verkade gösen komma in i en huggperiod. Melodin var riktigt mörka jiggar, kanske p.g.a. det mulna vädret, och jag drog snabbt ett flertal mindre gösar. Jag satte på en mörkare 20cm westin och kryssade över ett 10-meters grund där jag fick syn på ett kraftigt eko strax över botten. Jag hade haft gädda under båten tidigare på eftermiddagen och misstänkte att även detta var en, men i större storlek. Jag sänkte ner jiggen och fisken steg blixtsnabbt. Det blev ett *Tick..* istället för ett efterlängtat spöböj när min stackars 0.35 flour carbon-tafs gick av som en sytråd..

Det blev en dyster tur hem igår kväll och den här dagen gör att jag klättrar på väggarna Nya gummin, gott om motivation men höstväder på intåg. Istället har jag fotat lite av de nya betena och tänkte visa hur jag tacklar dem.

Första bilden visar två 25cm Relax samt två 23cm Fox Rage.  Andra bilden visar vilka tackelmaterial jag använder. Jiggar specifikt för gädda tacklar jag med stingers av 40lb titanium och 6/0-4/0 Gamakatsu- eller Ownerkrok. Jag fördrar Owner även om det är Gamakatsu på bilden då jag nyligen sett en Gamakatsu som gick av. Tredje bilden visar vikten av en Relax med 35grams jiggskalle vilket jag vet många är nyfikna på. Efter detta ligger det fyra 20cm Westin varav den mörkare som jag hade framgång med igår är näst högst. Stingers för gösjiggar tacklar jag med 0.28 Strikewire lina eller tunnare 28lb wire.
 

 

 

 

 

 
Jiggskallarna är 10/0 35g samt 10/0 20g från fishmania. Jag beställde lite fler Westinfärger idag och kompleterade med 8/0 22.5g jiggskallar vilket jag tror är optimalt, om man är inte förtjust i flexheads. 10/0 kanske är lite långa för 20cm Westin. De sitter fint men de hämmar jiggens rörlighet en aning. Fishmanias Big Game huvuden har i alla fall krokar med ordentligt gods vilket jag uppskattar efter att gösen på 74cm häromdagen ägde en Gamakatsuskalle fullständigt. Krokan var ordentligt vind och böjd när fisken låg i håven.

Jag hoppas ni fick lite tips som hjälper er att tackla jiggarna i framtiden. Nu ska jag fortsätta att klättra på väggarna i väntan på stiltje.

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser