Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att de har odelade klingor. Det är något jag är väldigt förtjust i när jag väl fiskar med det, men det är inte särskilt praktiskt att ha spötopparna precis vid armbågen när man kör bil. Det är lätt hänt att komma åt toppen, och även ringar längre ner på klingan kan skadas av diverse tillbehör som ska med så som ekolod, väskor och gifflar. Så, för ett tag sedan var jag iväg till den lokala textilaffären och köpte möbeltyg som jag idag förvandlade till spöskydd.

Det finns spöstrumpor att köpa färdiga. I princip alla är gjorda av samma sak, nämligen kabelstrumpa. Har ingen betydelse vad det är för märke, alla har beställt vanlig kabelstrumpa, klämt ihop toppen och satt sin logga på. Dessa strumpor är elastiska till en viss gräns, men de är samtidigt hårda och tunga. Jag tycker de funkar utmärkt till kraftiga spinnspö som har lite robustare och mindre spöringar, men de är enligt mig helt värdelösa till känsligare haspelspön. När jag trär på en spöstrumpa från St. Croix (se bild nedan) på ett Shigeki får jag ta i för att den ska komma över sista spöringen, och det känns mer som att jag sliter på spöt än att faktiskt skyddar det.

 

Spöstrumpa01

 

Nedan ser ni några bilder från jobbet. Finns inte mycket att säga mer än att mät noga, och att det är positivt att ha en strumpa som passar perfekt, nästan på gränsen till trång. Man vill ha så lite vikt som möjligt på strumpan, och den ska inte kunna fånga så mycket vind när man går runt med spöt utomhus. Ju känsligare klinga, desto viktigare är vikten och vindfånget. Kostnaden låg på ca 75kr/strumpa.

 

Spöstrumpa02

 

Spöstrumpa03

 

Spöstrumpa04

 

Spöstrumpa05

 

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser