Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för själva vippan, men man kan även använda exempelvis polykarbonat. Alternativ till bollar finns det gott om. Exempelvis julgranskulor, frigolitbollar, pingisbollar och flöten. Jag valde det sistnämnde då jag hade ett par röda kastflöten hemma. Man fäster dem enkelt genom att värma toppen på rensbandet med en tändare och sen bara trycka den igenom flötet. Jag la en klick lim vid varje öppning för säkerhetens skull och sedan värmde jag en bit krympslang på vardera sida. Ett tips är att även ha en svart boll under den röda då svart syns bättre mot vitt än vad rött gör, jag var dock för lat för att orka måla några flöten.

I toppen fäste jag små linutlösare som jag hade över efter att ha bytt ut dem från några Black Beast paravaner. Jag borrade ett litet hål längst ut och satte fast utlösaren med ett litet buntband. Som bas använde jag billiga limklämmor. Jag borrade ytterligare två hål långt ner på rensbandet, samt ett extra hål i limklämman, och fäste sedan vippan på klämman med buntband. En dubbel ålpingla fick sedan kröna toppen på mästerverket.

Är egna vippor bättre än köpta? Jag har ingen aning. Men en sak jag vill ha på mina är just riktiga linutlösare. Men det går givetvis att fästa sådana på köpta vippor.

Rensbandet kostar drygt 50kr på Clas Ohlson och räcker till fler vippor än någon ensam fiskare behöver. Limklämmorna kostar 25kr styck i samma butik, flötena kan man säkert hitta för en femma styck och likaså ålpinglorna. Linutlösarna är den dyra komponenten, men här finns det utrymme för andra lösningar om man hellre vill lägga pengarna på en chipspåse.

 

Vippor02

 

Vippor03

 

Vippor04

 

Vippor05

 

Vippor06

 

Vippor07

 

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser