Gös och Svordomar

På fiskesnack förra veckan var det en vänlig själ som tipsade om Stjärnås 20-års jubileum där de sålde allt i butiken för 50%. Helt galet. Synd (eller tur..) att de inte har ett bättre sortiment för då hade jag gått lös totalt. Efter en noggrann titt i butiken fick det bli lite småkrams, ett vertikalspö och den enda Revo MGX:en som var kvar i butiken. Jag var som en pojkspoling med hela bilen full av godis på vägen hem, underbart när man kan hitta dyra fiskeprylar billigt.

I helgen åkte jag och pappa på en roadtrip ner till Mörrum i hopp om att lura en Lax eller två. Tyvärr kom vi ner i helt fel tid och lågvattnet gjorde att både Öring och Lax var ovanligt svårflörtade. Av kanske 30 fiskare i pool 1-32 togs fem registrerade fiskar under hela lördagen. Vi nötte från fem på morgonen fram till tio på kvällen med en sovpaus under dagen, med endast ett hugg från en mindre Öring som resultat. Det var riktigt jobbigt att ta sig upp på söndag morgon och försöka hitta motivation. När jag nött med spinnfluga en timme så hoppade en redig +10 Lax rakt över linan, och med det gav vi upp. Nu dröjer det innan jag ställer mig och nöter Lax igen..

Efter hemkomst så väntade jag ut en mindre förkylning innan jag äntligen fick tillfälle att testa min nya vertikalutrustning. Jag skulle bara vara ute en kort stund, och redan efter fem minuter kom det in ett kraftigt eko under båten. Jag släppte snabbt ner min Fin-S och efter 10 sekunders lirkande så small det till. Efter en riktigt skön fajt med nytt spö och ny rulle kom det upp en tjusig hongös på 4.9kg fördelat på 79cm. Inte illa pinkat för att vara första fisken.
 

 
Jag har avverkat många pass i sommar i jakt på större fisk men inte lyckats. Försommaren gick ju kanon med en topp på 6.1kg fördelat på 85cm, men så fort tempen gick upp så gick gösen djupare. Nu när tempen gått ner igen såg jag en helt annan typ av aktivitet. Gösen var i gasen redan vid 18-tiden och betesfisken, som under sommaren stått över djupare vatten, var nu inne på grundare områden och med dem följde gösen.

Efter en stunds bottenfiskande med mängder av smågös som resultat så hade jag ställt Revons spärr på max. Jag kan inte säga att jag är van vid rullen än då jag ställer om spärrarna med jämna mellanrum. Dels vill jag att betet skall gå ner snabbare, och dels vill jag ha hårdare spärr. Med bara lite lösare spärr satt inte mothuggen ens på de mindre gösarna, och det blev jag lite irriterad på. Jag började hålla tummen ordentligt på spolen, men i stridens hetta så är det lätt att man råkar lätta på trycket och då slirar spolen ändå.

Med spärren på max sökte jag vidare efter bättre ekon och efter ett tag kom det in ett riktigt fint på 6 meter över 18 meter. Jag släppte ner en vit Savagegear Sandeel och efter en stunds lirkande så small det. Mothugget satt perfekt och gösen följde snabbt med mot ytan. När jag fick se den till synes 80cm långa fisken så vände den buken till och stack ner mot djupet igen. Med spärren fortfarande på max fick jag hänga över relingen, och lite panikslaget så lossade jag spärren någon millimeter för mycket, vilket resulterade i slacklina och tappad fisk. Efter svordomar och omkringslängda fiskesaker så åkte jag hem.

Att tillägga är att jag tidigare fiskat vertikal med en Shimano Rarenium och har noll kontroll över min nya lågprofilare. Men nu har jag lärt mig en läxa, och efter nästa mothugg kommer jag släppa väldigt försiktigt på bromsen..

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser