Hur man får bort störningar på ekolodet

I veckan som varit har jag grävt ner mig i youtube och diverse pdf-dokument i jakt på lösningar till båtens störningsproblematik. Jag har alltid haft problem med att 2d-loden stör ut varandra när jag använder min Lowrance HDS-5 och HDS-7 samtidigt, trots att jag ställer in det ena på 83kHz och det andra på 200kHz. Jag har båda loden kopplade till samma batteri och kablarna ligger nära varandra, men eftersom störningarna bara funnits i 2d-lodet och inte i plotter eller structurescan så har jag antagit att det inte handlat om elektromagnetiska fält, utan att givarstrålarna helt enkelt inte kommer överens, och därför inte kollat närmare på det.

För ett tag sedan installerade jag en frontmonterad Minn Kota och då gick störningarna från att vara acceptabla till att fullständigt förstöra mina 2d-lod. Jag hade fortfarande inga störningar på varken plotter eller structurescan, men den här gången var jag tvungen att göra något åt saken. Att tillägga är att jag förra året hade en aktermonterad Minn Kota som inte skapade några som helst störningar. Bilden nedan visar 2d-lodet när min nya Minn Kota var igång.
 

 
Tjusigt va. Bra jobbat Minn Kota.. eller? Jag började i vilket fall som helst att googla och ställa frågor på fb. Problemet med folk i allmänhet (inklusive mig själv) är att de ofta svarar på frågor utan att egentligen veta svaret. De har hört ett svar på samma fråga förr, som någon svarat på som i sin tur bara hört svaret från någon annan. I slutända har vi tjugo personer som tror att de vet svaret och en person som faktiskt vet vad han pratar om, men som förmodligen har fel. I det här fallet svarade alla samma sak – kablarna ligger för nära varandra. Bullshit sa min lekkamrat när vi diskuterade saken på sjön härom veckan. Han har byggt båtar i många år och aldrig haft problem med kablar som stört ut varandra trots att de lagt kabel på kabel på kabel. Något jag tog med mig hem för att klura lite extra på.

Väl hemma i garaget kollade jag över mitt elsystem och bestämde mig för att helt enkelt testa teorin och ordna upp bland sladdarna, samt skärma av så gott jag kunde. Jag köpte skärmkablar på Elfa, aluminiumkablar som man trär elkablarna igenom, och städade upp bland batterier och krimskrams. Resultatet blev ett finare elsystem (typ), men störningarna var desamma. Med andra ord var elektromagnetiska fält förmodligen inte problemet, och kablarna kunde krama varandra bäst de ville utan att ekolodet brydde sig.
 

 
Någon gång efter detta fick jag ett pm på fb av en kille med samma problematik, och denna vänliga själ (tack Jonathan Jansson) länkade ett youtube-klipp där en jänkare visar hur man jordar sin Minn Kota. Jag kan inte särskilt mycket om el, men min lekkamrat instämde om att problematiken förmodligen skapades av den ojordade elmotorn i vattnet, så jag bestämde mig för att göra på samma sätt som på klippet och helt enkelt jorda motorn. Idag kunde jag äntligen testa eländet och blev mycket positivt överraskad då alla störningar var som bortblåsta! Bilden nedan visar jordningen på min elmotor (kabeln går till minuspolen på batteriet), och underst hittar ni länken till youtube-klippet.
 

 

 
Så för alla er med störningar på ekolodet när elmotorn är igång – jorda motorn. För er med störningar utan elmotor, och kanske störningar även på plotter och SI/SC, ni behöver nog tänka över båtens elsystem. Jag har inte själv sett prov på att elektromagnetiska fält kan störa ut ekolodet, men det behöver inte betyda att det inte kan hända. En lösning till detta kan vara just de skärmkablarna jag köpte från Elfa. En annan lösning som förmodligen är en bättre variant är att införskaffa ferritkärnor och sätta så nära enheterna som möjligt. Jag vet att vissa frontmonterade elmotorer levereras med en ferritkärna på elkabeln, men min har det inte.

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser