Lite kärlek till båten

De senaste två veckorna har jag suttit och tittat ut genom fönstret och hoppats på någon dag utan spöregn och 10-14 sekundmeter, men tyvärr har höstvädret hållit i sig och det känns som evigheter sen jag var på sjön. Istället har mycket tid gått åt till att planera vissa modifikationer av båten, och som det ser ut nu så blir allt klart mycket tidigare än väntat.

Jag har fått lite fina erbjudanden den senaste tiden och nu i veckan tog jag tag i diverse inköp. LSS-2 och 50/200-givare är på väg och diverse RAM-fästen är inhandlade. Jag har en dialog med Joakim på Z-bait och förhoppningsvis har vi löst ett givarfäste som passar mina behov ganska snart. Ett HDS-7 är på ingång och förhoppningarna är att lära sig StructureScan innan isen lägger, något jag inte trodde att jag skulle hinna. Många järn i elden och en ganska missnöjd plånbok.

I helgen tog jag tag i installeringen av RAM-fästena med en gång eftersom jag ändå skulle serva motorn. Att planera installationen av nya ekolodsfästen har varit en riktig pina eftersom jag inte haft HDS-7an i handen. Jag kommer att fortsätta använda HDS-5an som lod och behöver därför ha båda loden bredvid varandra, eller ovanpå varandra. Funderingar över vilka RAM-fästen som var lämpliga, både storleksmässigt och längdmässigt, har snurrat i huvudet i flera veckor. Till slut hämtade jag helt enkelt dem jag trodde skulle passa, och så fick det bära eller brista.

Jag började morgonen med att byta oljor och filter på motorn och när det var klart så tog jag bort de befintliga ekoloden och började testa lösningar. Jag hade gjort en wellpapplåda i samma storlek som HDS-7an för att få ett hum om hur loden skulle sitta och efter lite trixande så kände jag att placeringarna var rätt. Det blev den enklaste av lösningar egentligen, jag satte dem bredvid varandra med ett avstånd av drygt 15-20 cm. Där i mellan satte jag fast givarswitchen med en böjd aluminiumplåt. Jag behövde även en stor distans av aluminiumplåt under halva RAM-kulorna eftersom Linders reling sticker ut några millimeter från skrovet. Lösningen ser okej ut, men jag måste byta armar och skaffa kortare. Eller jag måste inte, men jag behöver inte så långa som jag fick med nu, och ju mindre moment desto bättre.
 

 
Det är ingen pangbild, bara ett smakprov. Jag kommer göra en uppdatering i bloggen med ordentliga bilder så fort givarfäste och alla lod är på plats. Det finns så lite information om RAM-installationer på nätet så det är bäst att någon börjar visa hur det Kan se ut.

Jag har även skaffat en GoPro White edition med diverse RAM-fästen, så nu kommer Vlogg-produktionen förhoppningsvis igång på allvar, om vädret tillåter. Tills vidare får jag drömma om storekon!
 

 
Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser