Long time no sea

Ja det var länge sen. Länge sen jag var på sjön, och länge sen jag postade på bloggen. Anledningen är både enkel och komplicerad. Enkelt sett så har det inte hänt något fiskerelaterat i mitt liv sen i November förra året, och eftersom bloggen är ämnad för fiske så har jag inte sett någon anledning till att skriva ett inlägg. Några har undrat varför bloggen legat i ide hela våren och nu, i samband med lite välkommet fiskeprylspill, så är det läge för en förklaring. Jag skall hålla mig kort för att inte förlora läsare i akut bloggläsningsdepression.

Förra året var ganska hektiskt. Jag trodde att det fanns oändligt med energi att ta av, men jag hade tyvärr fel. Åren innan hade tärt mer än jag kunde ana och reserverna var på väg ner i botten. Sex månaders körtelfeber 2010, hjärtmuskelinflammation 2012 och diverse privata komplikationer är inte bra byggstenar för en stabil hälsa. Kanske skulle jag insett det tidigare, men när man har kul är det svårt att sätta foten på bromsen. Min tillvaro som jag trivdes fantastiskt bra med satte skygglappar inför tröttheten och i November hade jag förbrukat mer energi än vad kroppen kunde ge.

För två månader sedan var det en mardröm att borsta tänderna, men idag är det bättre. Nu behöver jag inte spara energi för att orka lyfta tandborsten till munnen längre. Jag orkar t.o.m. jobba med båten en halvtimme varannan dag, vilket är fantastiskt. Målet är att orka handla, laga mat, fiska och jobba. Men just nu är jag glad över det lilla.

Förberedelserna är dock i full gång och äntligen har jag energi nog att kunna köpa in det som behövs för en eventuell höstsäsong. Det finns få saker som får upp humöret så som en leverans med fiskeprylar!
 

 
Underst ligger en ny matta från SavageGear, något jag saknade förra säsongen. Jag har en väldigt mjuk durk vilket gör att fisken ligger tryggt inför vägning, men med mattan under så får den extra skydd, och båten slipper skitas ner mer än nödvändigt. Åtta nya flöten från Fox med S-formad genomgång för linan är något jag tänkt införskaffa länge. Förutom vertikalfiske blir flötestrollingen något jag kommer lägga tid på. Nya spön ska införskaffas och även en frontmonterad elmotor, men det dröjer några månader. De relativt ovanliga spöna kommer inte till butik förrän i slutet av Augusti och elmotorn får vänta på skatteåterbäringen.

Tre paket Slug-Go, vilka var svåra att få tag på i slutet av förra året, blir ett välkommet bete inför hösten. Även en ny Fluorocarbontafs med en diameter på 0.51 är införskaffad. Förra året miste jag en uppsjö beten när jag råkade pricka sjövarg istället för gös och hoppas att jag slipper det i år. Utöver detta blev det ett standardköp av diverse småplock i form av skallar, sänken, swivels, clips m.m.

Som sagt så har jag lite energi över till båten och tiden spenderas till att finputsa allt jag kan. Jag hade problem med en blinkers på släpet förra året och problemet är löst. Jag bytte ut hela strömkabeln genom släpet och båda kontakterna. Jag har även beställt ett nytt glas till ena baklyset som är spräckt. Utöver det har jag smörjt kulhuset, stödhjulet, vinschen och diverse andra delar så att släpet är som nytt. Jag ska även börja kapa upp en durkplåt jag sparat hemma som skall fästas på släpet, en platå så man slipper balansera på ramen när man tar upp och i båten. Bilder på det kommer senare. När vet jag inte. Just nu orkar jag göra en kapning varannan dag, så nån gång i sommar.

Jag har även beställt en ny durkplåt som skall sitta i fronten på båten som fäste för elmotorn, och fler spöhållare anpassade för längre flötestrollingspön skall monteras så småningom. Så det finns att pilla med, vilket är skönt. Att ha något att göra är viktigt, och än mer viktigt – det får ta den tid det tar.

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser