Misstag och Svordomar

Det har varit fint väder nu i några dagar efter helgens tuffa nordanvind och det tyckte gösarna om. Blev ett riktigt härligt kvällspass som tyvärr slutade i katastrof och frustration, mer eller mindre. Men till att börja med kan jag berätta att kamerorna kommer åka med ut i båten i fortsättningen. Jag är sugen på att filma lite och jag har utrustning för det. Jag vill först och främst hinna visa hur man söker och fiskar utan SI eller SC innan jag får min HDS-7 Touch, men också visa utrustning, beten och beskriva metoder och tankesätt.

Dagen började i vilket fall som helst med lite strul med motorn och kamerorna som jag hade med på test. Batterierna var inte helt laddade och när jag startade motorn efter iläggning så kände jag att gasvajern var trög vid back. Jag tänkte att det skulle lösa sig efter några växlingar så jag åkte iväg mot fiskeplatsen. När jag var där så stängde jag av motorn och pillade med kamerorna, men när jag skulle starta den igen så gick den inte igång. Lagom nervöst när man sitter mitt på sjön utan någon annan båt i närheten, utan åror och utan elmotor.

Jag öppnade kåpan och märkte att gasvajern satt fast åt ett håll. Det gick inte ens att slå i backen. Jag visste inte hur jag skulle lösa det, eller om det ens var problemet till varför inte motorn startade, så jag släppte på bensinslangen för att lufta och sen testade jag ett tag till. Tändningen verkade gå igång lite mer för varje drag och jag bestämde mig för att dra ordentligt en gång för att sedan lägga i en växel och gasa direkt. Lyckligtvis funkade det och motorn gick igång, om en lite ryckigt.

Äntligen fiske, och det small fort. Gösen var riktigt i gasen och jag lyckades landa fyra fina innan mörkret drog in. Men ni vet hur det är när fisket är hett, man vill gärna inte lägga av. Så jag fortsatte desperat att försöka hitta ett sista eko innan mörkret föll helt. Och vilket eko jag hittade. Jag åkte över ett stim betesfisk och det blinkade till ordentligt uppe på 4 meter över 18 meter. Betesfisken stod på 4-6 meter och först trodde jag att det var en stor klump med nors. Men jag blev naturligtvis nyfiken och backade båten fort. Jag över ekot igen och den här gången såg jag att det var sammanhängande. Snabbt ner med jiggen och när jag stannade en meter över så skyggade fisken och ställde sig ytterligare två meter ner. Jag misstänkte gädda, men blev ändå förvånad när det small till så in i förbannat i spöt. Ekolodet hann inte med i svängarna när gäddan steg två meter för att ta jiggen, men mothugget satt där det skulle.

Jag kände direkt att det var en riktigt fin gädda. Jag hade inget att sätta emot när den gjorde en rusning rakt under båten. Tyvärr låg vinden mot styrbord och jag gled över fisken. I med spöt över relingen för att inte trassla in mig i givaren och sedan förde jag spöt föröver för att inte behöver gå under motorn. Tyvärr hade jag min förtamp i en hake i fronten och det var här hela fisketuren gick åt helvete. Jag förde upp spöt tidigt och lyckades fastna med huvudlinan i haken. Jag fick panik och förstod först inte vad jag fastnat i, och sen kom valet att försöka pilla bort linan eller att försöka dra bort den med kraft. Paniken sätts in när man inte har kontakt med fisken längre och slaklina är i det här läget den värsta fienden. Mitt beslut blev något halvdant där jag först pumpade in några meter i hopp om att linan skulle släppa, för att sedan ta tag i linan med handen och försöka lirka ur den. Gäddan gjorde en lång rusning och till slut skars den tunna huvudlinan av…

Aldrig förr har så många svordomar ekat över Mjörns vatten. Jag svor tills jag fick ont i huvudet och var tvungen att sluta för att inte bli än mer förbannad och knäcka ett spö eller två. Det är okej ifall gäddan biter av tafsen, eller ifall huvudlinan går av i en rusning, men att göra något så förbannat klantigt är svårt att acceptera. Men.. sånt är livet. Nu är i alla fall mörtmjärdarna riggade med nytt mäsk och i helgen tar jag revansch!
 

5.6kg på 84cm
5.1kg på 80cm

 
Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser