Motor vs Sten

Det blev äntligen uppehåll i lördags så jag och Björn stack iväg till Mjörn tidigt på morgonen. Eftersom vi fiskar närmare rampen som Björn använder så valde jag att åka dit istället för att behöva transportera båten en längre sträcka över vattnet. Jag fick en vägbeskrivning men när jag väl kom fram till svängen jag borde valt blev jag misstänksam och åkte vidare, jag hade för mig att jag sett en ramp längre fram, och visst hade jag rätt i det. Tyvärr var det fel ramp. Det ligger tydligen två ramper inte långt ifrån varandra, men det hade jag ingen aning om då.

Rampen var av betong och det var inga större problem att köra ner båten trots att det var brant. När jag väl puttade i den så märkte jag att det låg en del sten i vattnet, så istället för att hoppa i så förde jag båten 15-20 meter ut mot en brygga som kändes säker. Väl i båten sänkte jag ner motorn och tittade ner, men såg inget konstigt. Vattnet var mörkt och siktdjupet var förmodligen inte mer än 20-30 cm, men eftersom jag låg vid en brygga så tänkte jag att djupet var okej, så jag startade upp motorn och la i backen. Efter bara en meter gick jag på stenen och det small ordentligt. Jag hade inte fått upp mycket till fart som tur var och motorn la av direkt, vilket jag är tacksam över.

Det är första gången jag går på en sten med en båt, någonsin. Jag förväntade mig en starkare reaktion från min sida, men jag kände mig ändå lugn när jag tog upp motorn igen och inspekterade propellern. Det visade sig att stenen stack tillräckligt högt upp för att ta proppen rakt på och inte underifrån, vilket gjorde att cylindern tog smällen medan bladen klarade sig. Tur i oturen!
 

 
Det visade sig bli en trög fiskedag för både mig och Björn. Gösen var inte på hugget, vilket inte alls var oväntat, men däremot var det väldigt svårt att hitta fisk. Jag har inte varit med om att det varit så svårt någon gång i år. Jag hittade drygt tre någorlunda fiskbara ekon i timmen, vilket verkligen testade tålamodet. Sen var fiskarna väldigt aktiva hela dagen. Ofta när jag kom över en fisk så hann jag inte backa och släppa ner innan den försvann.

Björn lyckades i alla fall spräcka nollan med en 71cm efter två timmar och jag tog min första på runt 75cm strax innan lunch. Efter lite varm mat i magen bestämde vi oss för att försöka hitta större bestånd av gös men det visade sig vara ett misstag. Jag tog en ordentlig sväng och rekade en stor yta helt utan framgång. En liten gädda på 2kg tog strax under ytan, men annars hittade jag bara två-tre fiskbara ekon på två timmars sökande. Så istället återvände vi till vår ursprungliga plats och fortsatte att söka av större bestånd av betesfisk. Jag hade ett nafs från ett av de större ekona vilket resulterade i en avbiten Ismo, men annars blev det inget mer. Men det var i alla fall en fantastiskt vacker dag på sjön!

Just nu sitter jag och kollar igenom allt filmmaterial från helgen. Jag testade min GoPro, min nya Mic och att spela upp ekolodslogg via Sonarviewer. Så jag har lite att pyssla med. Allt för att göra riktigt bra vloggar i framtiden! Men det är fortfarande en bit kvar innan allt sitter som det ska. Uppdatering kommer och förhoppningsvis kan jag visa ett klipp från helgen här så småningom.

Sen testade jag naturligtvis nya RAM-fästet till lodet och är mycket positiv. Det är kablar överallt just nu då jag väntar på att installera allt korrekt tills min HDS-7a och mitt nya givarfäste kommer, men själva fästet funkade klockrent.
 

 
Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser