Nattpass med utdelning

Pappa fiskade mycket som ung. Han växte upp i Blackeberg i Stockholm och allt fiske skedde i Mälaren. Abborrmete med löja och sena roddnätter efter Gös har jag hört många berättelser om, och fisket verkade minst sagt bättre då än nu. Dessa berättelser är nog en stor anledning till varför mitt fiskeintresse är så stort, och varför jag la ner mycket tid och pengar för att få en båt att fiska gös med. Innan min första båttur på Mjörn så hade jag ärligt talat inte fått upp någon gös alls. Det var en fantasifisk som tydligen inte gick att få ifrån land, i alla fall inte där jag fiskade. Att kunna komma ut med båt och jaga Gösen på deras hemmaplan var något jag längtat efter länge, och att kunna ta med pappa ut för att uppleva ett fiske som bara varit sagor för barnen i 25 år är ganska fantastiskt.

Hittills har jag varit fast i Vertikalträsket. Pappa har varit med många gånger och mycket gös har kommit upp och vänt ner i djupet igen, men vi hade fortfarande inte upplevt nattfisket i Mjörn. I Fredags blev det dock verklighet. Vi hade planerat turen ett tag och jag såg verkligen fram emot att testa det som jag läst och hört så mycket om. Jag åkte från jobbet lite tidigare då det var min sista dag innan semestern, och åkte ut på sjön tidigt för att stilla vertikalabstinensen innan trollingen började. Fisket var förvånansvärt trögt. Ett par gösar kom upp under dessa fem-sex timmar och det var faktiskt skönt att äntligen klippa linan till jiggen och tackla om ett nytt spö inför trollingen.

Vädret var fantastiskt den här kvällen. Det var en svag bris och solen syntes som ett stort rött klot i horisonten. Vid 22:00 började vi se småfisk i vattenytan och en halvtimme senare såg jag att gösen började stiga. Jag hade tidigare satt på en djupgående wobbler för att gösen stod på 6-8 meter då vi började trolla, medan pappa valde en Nils Master eftersom han, till skillnad från mig, visste att Gösen skulle stiga.

En halvtimme efter att vi börjat köra såg jag de första tecken på aktivitet. Gösen gick högre upp och ställde sig på 4-6 meter, och stundtals såg jag ekon som snabbt gick upp mot ytan för att sedan vända ner igen. Vi kryssade över ett av sjöns större partier och kom plötsligt in ett ordentligt stim av gös. Så många fina ekon har jag inte sett närheten av när jag vertikalat, och spänningen ökade!
 

 
Efter fem minuter mitt i det här stimmet av ekon så böjdes pappas spö sakta men bestämt. Efter ett mothugg märkte vi att fisken var tung och jag började fibbla upp håven. Utan någon dramatik så kom gösen upp och jag gav ifrån mig ett glädjerop medan pappa var stum av chock. Det var länge sen han fick dra en så vacker pjäs. 5.7kg fördelat på 82cm, en riktigt grann hona. Men mitt PB var utom räckhåll!
 

 
Efter att gösen blivit vägd, fotad och fått gå tillbaka så vände vi båten mot gösstimmet igen. Fem-tio minuter senare så kröktes mitt spö ordentligt, men tyvärr krokades inte fisken. Den lämnade dock ett par fina huggmärken över ryggen på min Nils Master som jag tidigare bytt till.

Efter detta var det dött. Vi åkte vidare och tillslut tappade vi bort fisken. När jag vände upp båten för att återigen åka över där vi fått våra hugg så var gösen som bortblåst. Jag vet inte om stimmet följt med betesfisken till en annan del av sjön eller om de vänt ner mot djupet igen. Efter 24:00 var det i alla fall ganska tomt på ekon. Vi körde ett tag till men vände in mot land när jag vaknade till av att pappas lina låg över min axel.. tur att jag satt i båten på öppet vatten och inte i bilen.

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser