Nöta ger resultat

I torsdags skjutsade jag föräldrarna till landvetter kl 4 på morgonen vilket gjorde att jag kunde sluta tidigare än vanligt. Den extra tiden utnyttjade jag givetvis till fullo. Middag och fiskegrejer var redan förberett sen dagen innan, så jag svängde bara förbi hemma och begav mig sedan iväg för att hämta båten. Redan innan jag kom ner till vattnet kände jag att SMHIs prognos om 4 s/m inte stämde, som vanligt. Det blåste ordentligt på sjön och kallt var det.

Jag kom ut redan runt 2-tiden och började fiske i lä så gott det gick. Redan efter några minuter hittade jag ett fint eko på 5 meters djup över 25 meter. Jag sänkte ner en 7 tums fin-S ovanför fisken och bara någon sekund senare så small det till. Mothugget kom men spolen spann och jag hann bara känna en ordentlig tyngd innan jiggen slank ur käften. Jag hade dragit åt spärren innan, men tydligen inte tillräckligt. Det enda negativa med Revo MGX.. otroligt svagt spärromfång.

Jag blev inte frustrerad, snarare positivt överraskad över att det small så tidigt. Men det nyfunna hoppet skulle sakta dö ut över resten av dagen. Otroligt segt fiske som till slut resulterade i en ynka gädda på runt 4 kilo. Inte en gös synade båten, trots att jag ihärdigt fiskade fram till mörkret, halvt fastfrusen i båten.

Dagen därpå började jag kolla på nya kläder. Det är ren skit att fiska när man fryser, så jag kände mig tvungen att lägga lite pengar för att behålla värmen. Jag använder just nu en skaljacka och ett par skalbrallor från Tierra. Det är dyra plagg av Goretex som jag använt i ett par år och som är både vindtäta och vattentäta. Jag hade gärna tagit samma typ av plagg men med fodring, men då pratar vi 7-8000kr. Istället beslöt jag mig för att uppgradera understället och se hur långt det tog mig, och nu i efterhand så känner jag att det verkligen var rätt val. Jag åkte raka vägen till XXL på lunchen och köpte det värsta jag kunde hitta, och det stället höll mig varm hela helgen, trots 2 grader och fuktig dimma igår morse.

Understället heter Expedition och är av märket Devold.
 

 
I lördags sov jag ut på morgonen och begav mig iväg först efter lunch. Det blåste en hel del även den här dagen så jag sökte lä så gott det gick för att enklare parkera på ekon i frivattnet. Som tur var så var vindriktningen rätt vilket gjorde att jag kunde testa lite nya platser. Fisket var väldigt trögt till en början och varken gädda eller gös ville bita. Jag hittade mängder med fina ekon i frivattnet, och intresserade var dom, men de ville inte hela vägen. Som jag skrivit tidigare är det nästan mer irriterande när de synar jiggen än när de viker av.

Jag varierade pelagiskt med bottenvertikal. Mest för att leta gädda runt djupkanterna, men också för att försöka hitta rätt färg för dagen. Jag började med Rootbeer eftersom både gösen och gäddan i torsdags tog på den, och den fungerade måttligt även den här dagen. Solida och/eller färggranna jiggar resulterade i att gösen skyggade undan, så jag höll mig till diskreta transparenta färger. Jag hade veckan innan varit på El-Ges och inhandlat lite Sandeel Slugs av större variant, men jag fyllde även ut med en ny Fin-S i 7 tum som visade sig vara ett riktigt guldkorn. Lite smågös kom äntligen upp med den nya jiggen i linänden, och även en pelagisk gädda på runt 4 kilo.
 

 
När halva dagen hade gått kom det en annan vertikalfiskare förbi och snackade lite. Man hejar ju på folk när man åker förbi, men det är inte ofta man faktiskt kommer förbi och snackar. Riktigt trevligt initiativ! Efter lite tjöt så åkte jag vidare till ett för mig okänt ställe som glädjande höll mängder med småfisk. Efter bara några minuter hittade jag ett eko modell större som jag snabbt släppte min nya favoritjigg på. Det small omedelbart och äntligen fick jag känna lite gung i spöt! Upp kom en mycket grann hongös på 6kg fördelat på 83cm. Underbart!
 

 
Dagen därpå, igår alltså, ställde jag klockan tidigt och var på plats redan strax efter sju. Dimman började precis lätta på sjön och det var spegelblankt. Jag började söka av pelagiskt på ett av mina hetaste ställen men hittade nästan inget som var värt att fiska på. Istället började jag söka gädda på en plats där jag kvällen innan sett tre mycket fina ekon, men de hade tyvärr vandrat vidare och bytts ut mot mindre gös. Till min glädje var gösen på hugget den här dagen och det var inga problem att dra matgös. Samma jigg som gårdagen dominerade.

Efter några timmar så skiftade jag ställe och åkte till en mindre friliggande 12-meterstopp. Det är en sweetspot för gädda som jag aldrig sett någon annan fiska på, och som väntat hittade jag ett ordentligt eko under betesfisken. Jag skiftade till mitt Veritas/Revo Toro med wire och sänkte ner en mörk 20cm Westin. Gäddan var riktigt tjurig, men efter några minuter small det till. Den lyfte jiggen och jag vevade nog 3-4 meter innan jag kunde sätta dit ett mothugg. Första drillningen med mitt nya Veritas faktiskt, och det fick bekänna färg. Gäddan var väldigt pigg och erbjöd en tuff och lurig fight mitt i blåsten som precis dragit in. 5.7kg på 103cm, en slank hundraklubbare med krut!
 

 
Dagen fortsatte med en hel del finare ekon i frivattnet. Jag hittade en stor yta med mycket betesfisk och stannade i området i flera timmar utan att få någon större gös. Så otroligt kinkiga, men samtidigt nyfikna och aktiva. Nästan alla fristående ekon under helgen har reagerat aggressivt. Ett par gånger har de faktiskt skjutit upp i full fart för att sedan bara stanna och glo på jiggen. Även gäddorna har reagerat på samma sätt. Känns som att jag borde ändra teknik i de fallen.. kanske veva upp sakta, eller fort, eller vara helt still? Just nu gör jag lockryck även när gösen är på väg upp.

Jag träffade även samma verikalare på sjön igår. Den här gången pratade vi längre och eftersom han är ny med metoden så fick han komma över en stund i min båt. Riktigt kul att få hjälpa andra entusiastiska fiskare!

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser