Sagt och gjort, ny utrustning

Efter mitt förra blogginlägg började jag omedelbart spåna på ett nytt set till vertikalfisket. Som jag skrev så kända jag behovet av ytterligare ett tacklat set i båten, gärna aningen kraftigare, med wire. Det är ofta ganska enkelt att avgöra om det är gädda eller gös under båten i Mjörn och jag vill inte tappa ytterligare en fin gädda den här hösten.

Jag har kollat runt i den lokala fiskebutikens sortiment en hel del i år och jag visste att de hade några Veritas och Yasei inne, samt ett Yasei dropshot som jag var sugen på till höstens abborrfiske (vilket jag hoppas på ska bli av ifall vertikalfebern lägger sig), och eftersom de är bussiga och brukar ge mig fördelaktiga priser så åkte jag ner en dag efter jobbet förra veckan.

Det första spöt jag kände på var Yaseis vertikalspö som tyvärr var alldeles för känsligt. Deras klingor är väldigt fina, så det är säkert ett grymt spö om man vill småpilla bottengös, men det var inte av intresse för mina ändamål. Istället fick det blir ett Abu Veritas 12-20lb. I butiken kändes spöt framtungt, men när min relativt stora Revo NaCI 51 satt på så vilade spöt som det skulle i handen. När jag väl testade det på sjön i helgen så var det också förvånansvärt känsligt. Än så länge är jag nöjd med mitt köp, både av Veritas vertikal och Yasei dropshot. Tack Jakt och Fiskekompaniet för bra pris!
 

 
I helgen som var fick jag som sagt läge att testa min nya uppsättning. Tanken var från början att ta ett riktigt långt pass i Tolken, men eftersom vädret var ostabilt och SMHI visade en sämre prognos över Borås fick det blir Mjörn. Jag var upp redan 05:15 på lördag morgon och nu i efterhand känner jag att det var onödigt tidigt då en stark fullmåne lyste in genom fönstret utan en tillstymmelse till soluppgång. Nu när vattnet snart är under 15 grader är det poänglöst att vara uppe så tidigt. Sov en timme till och ha lite extra energi när du väl fiskar, eller lägg helt enkelt passet under andra halvan av dagen, vilket jag tror är det vettigaste valet.

När jag väl kom ut på sjön så blåste det kraftigt, och värre skulle det bli. Dumt nog så valde jag ett hett flak i lä direkt. Eftersom det till 99% börjar blåsa mer under förmiddagen så borde jag försökt beta av andra heta platser utan lä från början, för att sedan flytta mig ifrån vinden. Nu fick jag streta på mer eller mindre samma ställe i 8 timmar p.g.a. väderförhållandena. Inte optimalt.

Första timmarna var det otroligt trögt. Gösen var väldigt aktiv under morgontimmarna och jag kryssade över ett område med massor av betesfisk. Det tog bara några minuter mellan varje fiskbart eko, så det kan jag inte klaga på, men tyvärr var de inte pigga på att ta det jag presenterade. Vissa skyggade, vissa stod för djupt och vissa gick upp och nosade på jiggen. Några gånger var jag nära på att göra ett mothugg för att jag var övertygad om att ett hugg skulle komma, men det kom inte ens ett nafs. Så istället började jag köra över tre närliggande 10-meters flak som brukar hålla fin gädda, och det dröjde inte länge innan jag hittade ett riktigt bra botteneko straxt under ett sjok betesfisk. Jag fiskade på ekot i säkert en kvart. Bytte jigg och teknik. Till slut sköt fisken upp emot jiggen i full fart, men hugget kom inte. Jag misstänker att gäddan helt enkelt missade betet. Riktigt surt..

Några timmar efter det, och lite smågös på 1-2kg som synade vattenytan, åkte jag för att kolla in ett fint stråk som Robban på JFK i Alingsås tipsat om. Det visade sig vara ett riktigt intressant ställe som gav ett flertal fina ekon i frivattnet. Ingen som var huggvillig, men det bådar gott till en annan gång.

Dagen efter, vilket skulle visa sig vara en av de regnigaste söndagarna genom tiderna, klurade jag mycket på varför det gick som det gick på passet. Gösen är en kinkig fisk, men jag fiskade många ekon under lång tid och någon borde tagit. Nu har jag förfinat mina beten en aning, och det ska bli intressant att se ifall det gör någon skillnad. Alla jiggar är kokade för att få dem mjukare, och jag har riggat alla större beten med flexheads. Jag har nu två uppsättningar av samma beten: en riggad med Big game jigheads, och en med kokade jiggar riggade med flexheads. I morgon får jag förhoppningsvis ett kvitto på att det funkar.
 

 
Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser