Snipor och Vertikalhysteri

En helt fri helg med kanonväder! Det fick bli tuffare pass på gymmet torsdag och fredag för att kunna vila igenom hela helgen och lägga alla tid på fisket. Förväntningarna var höga och planen var att köra ett lättare vertikalpass på lördagen, fiska betesfisk söndag morgon och sedan lägga all återstående tid på vår randiga krigare i ett hett vatten jag rekat veckan innan.

Redan i fredags kväll började jag meta betesfisk för att verkligen vara säker på att jag hade nog till söndagens abborrfiske. Kvällen började bra, mörten var på plats och det vara bara att släppa och dra. När jag stoppat ner sjätte mörten i mjärden och tvättade av händerna så for något förbi i vattnet och jag rykte till. Jag funderade inte så mycket på det utan fortsatte meta. En mört till på kroken och när jag la ner den i mjärden så kom det jag skymtade tidigare upp från djupet i form av en snipa. Den for upp i 120 och högg rakt över mörten jag nyss la ner i mjärden. Snipan fastnade naturligtvis med tänderna i nätet och jag försökte skaka loss den från min stackars mört medan svordomarna flög. Till slut fick jag bort gäddan och kunde börja meta igen. Men bara efter en kort stund märkte jag hur stressade mörtarna var i mjärden, så jag avslutade fisket och flyttade mörten en bit längre bort.

Morgon efter åkte jag ner för att meta mer mört och kolla två ryssjor jag lagt kvällen innan. Till mitt förtret var all mört i mjärden död. Vissa visade bitmärken medan andra förmodligen blivit stressade till döds av snipan. Jag flyttade mjärden till en annan brygga och började meta upp ny betesfisk. Efter ett tiotal fina mörtar gick jag bort till ryssjorna som jag lägger för att få större mört till höstens gäddfiske. Den första ryssjan kändes ovanligt tung och när den kom upp till ytan såg jag att en snipa lyckats ta sig in och festat på mörten. Jag har nog aldrig sett en så tjock och belåten fisk..

Lördagen fortgick med ett längre vertikalpass på eftermiddag som resulterade i mängder av gös och någon gädda, men ingen storlek att nämna. Morgonen därpå åkte jag ner mot mjärden igen för att meta upp resten av betesfisken vi behövde inför abborrfisket. När jag tittade till mörten så såg jag att alla hade dött igen. den här gången var ingen gäddbiten och varför de dött kan jag bara spekulera i. Mörtstimmen var inte på plats heller så fler betesfiskar blev det inte. Abborrfisket som jag planerat länge hade gått förlorat p.g.a. att betesfisken inte höll sig vid liv i mjärden. Otroligt irriterande, och det som stör mig mest är att jag inte vet varför de inte klarar sig..

Istället fick det bli ytterligare ett vertikalpass på Mjörn och nu i efterhand är jag glad att det blev som det blev. Gösen var på hugget och vid kvällningen, precis i övergången från dess att de trycker på botten till att de går upp och jagar betesfisk vid ytan, så fick vi ta del av ett ovanligt fiske. Jag hade pappa med mig och när vi är två i båten så kör vi bottenfiske, vilket resulterar i fler gös men av mindre storlek. Just vid den här tidpunkten så verkade större gös utifrån vandra in över 10 meters grundet vi just åkt till och vi såg fler fantastiska ekon på botten. Jag släppte ner min limegröna westin och det klev på en kraftig gös direkt. Efter lite drillande så landade vi en hona i fin kondition – 4.7kg på 77cm. Vi åkte snabbt tillbaka till samma position och efter att pappa dragit en mindre gös så klev nästan större pjäs på för mig. Denna stod och tjurade ordentligt under båten och jag var övertygad att det handlade om nytt PB, men väl i håven så fick vi se att fisken faktiskt var aningen mindre än den förra. 4.2kg på 74cm, men en riktig kämpe! Efter detta så såg vi ett och annat finare eko men de rörde sig fort och var omöjliga att stanna på. Så vid 21-tiden bestämde vi oss för att åka hemåt, glada men trötta.

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser