Solskydd till ekolodet

Så nu är senaste projektet klart. Ett betydligt mindre projekt än senast, men ändå kul och givande. Nu kommer det dock dröja innan jag hittar på något nytt tror jag, i alla fall med båten. Den lilla energi jag har över vill jag gärna lägga på annat ett tag, istället för att båten ska få allt. Jag har dock lite andra påhitt på G som har med fiske att göra, men som inte kräver någon fysisk ansträngning. Framtiden får utvisa om det blir av eller ej.

Solskydd till ekoloden är något jag tänkt på länge. För oss vertikalfiskare finns det två saker som kan driva en till vansinne. Det ena är vind, och det andra är solblänk på ekolodsskärmen. Förra året kollade jag runt efter färdiga solskydd för försäljning och hittade RaptorCaps i USA. Tyvärr fanns det inte något skydd till HDS-7 Touch och därför blev det aldrig någon beställning. Sen dess har jag tänkt göra egna skydd, men det är inte förrän nu som jag haft tid och ork över.

Jag har sett många andra som gjort egna solskydd och alla har använt plast. Själva ville jag ha något mer gediget och bestämde mig för att jobba med aluminium som jag har en förkärlek till. Jag åkte till närmaste byggvaruhus och köpte en 0.8 mm tjock aluplåt. Jag mätte sedan ekoloden noga och skissade upp en ritning som jag applicerade på plåten. Det är väldigt viktigt att vara noga med mätningarna och ta hänsyn till ekolodsskyddet, samt att man behöver distanser mellan plåten och lodet.

Efter detta gjorde jag de grova raka kapningarna med en cirkelkap och fortsatte sedan med att finkapa de avrundade hörnen med en plåtsax. Sticksåg går inte att använda till en så tunn plåt. Efter detta slipade jag plåtarna med ett fint sandpapper och putsade dem med T-röd inför spraymålningen.
 

 
Som distanser använde jag vanliga syrafasta brickor och skruvarna är M5/2.5 till HDS5:an samt M5/3.5 till HDS7:an. Andra tillbehör som införskaffades var gummilister samt sprayfärg.
 

 
När jag skurit ut de båda plåtbitarna bockade jag dem i min träbock som jag använde till förra projektet. Det var löjligt enkelt att bocka den här 0.8 mm plåten till skillnad från den 1.5 mm durkplåt jag använde förra gången.
 

 

 
Slutligen sprayade jag dem med en mattsvart grundfärg för metall. Färgen sitter hyfsat på aluminium om man sprayar 5-6 gånger, men man får räkna med att den slits med tiden. Sedan fäste jag gummilisten med superlim och skruvade på dem på loden. Blev klockrent. Möjligt att de skulle gått lite längre ner för att täcka mer av sidorna på loden, men jag får se om det duger. Om inte så är det enkelt att göra om dem.
 

 

 

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser