Spöställ för hemmet

Fiske är en materialsport, punkt. Och när man som jag gärna sysslar med alla typer av fisken och gjort det under större delen av livet, så har man ofta samlat på sig en hel del prylar. Alla dessa prylar tar ju en hel del plats, och många av dem är otympliga och ömtåliga, framförallt alla dessa spön. Så hur och vart ska man förvara dem? Vissa har värmegarage eller bra förråd, själv har jag varken eller och vill gärna förvara dessa dyrbarheter inomhus och nära till hands. Förr använde jag mig av Berkleys spöställ i plast och foam, men var aldrig helt nöjd då foamen ofta behöver skäras till för att passa de tjockare klingorna, samt att de inte är särskilt estetiskt tilltalande. Jag sökte runt på nätet efter idéer och hittade lite schyssta ställ som kan användas både på väggen och i taket, vilket jag tycker är kanon då jag gärna utnyttjar ett tak för att placera spöna under. Jag gjorde dem som en del av min fysiska rehabilitering under april-maj, och resultatet blev kanon. Två ställ syns på bilden men sammanlagt gjorde jag fyra, för totalt 32 spön, vilket räcker för stunden..

Det som behövs är plywood, sticksåg, hålborr, lim, skruv, sandpapper och färg. Börja med att kapa tre längder. En bredare och två smala som sedan limmas/skruvas på ena långsidan. Detta för att ha något att skruva fast stället med. Sedan mäter du bredden mellan de största rullarna du har för att få rätt mått mellan hålen. Efter detta är det bara att borra, såga ut en smal ”ränna” per hål i ett av ställen där du för in klingan, slipa med sandpapper och måla. Bilden längst ner visar hur ställen används. Där har jag provisoriskt skruvat fast dem i reglar, för att slippa göra onödiga hål i föräldrarnas väggar och tak..

 

Spoställ_02

 

Spoställ_01

 

Spoställ_03

 

Spoställ_04

 

Spoställ_05

 

Spoställ_06

 

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser