Tuffa dagar på sjön

Det blev två pass förra veckan, en eftermiddag och en heldag i Söndags. Tyvärr var vädret allt för dåligt i Lördags för att ens tänka på att ge sig ut. Blåsten har varit ihållande länge och Söndagens pass var riktigt tungt för kroppen. 8.5 timme på sjön är jobbigare än man tror när man sitter i en mindre alubåt och parerar våg efter våg.

Veckans första pass var lyckligtvis en helt annan historia. Det var spegelblankt på sjön när jag kom ut och solen sken. Skönt att slippa kall vind och gäss för en gångs skull. Jag började söka pelagiskt som vanligt och hittade en hel del ekon som vägrade bita i gummit. Björn var på plats när jag kom ut och vi möttes upp. Vi fiskade ihop på samma flak ett tag innan jag förflyttade mig söderut, mot ett grund jag inte sökt av tidigare. På vägen dit hittade jag ett grant eko i frivattnet och äntligen small det. En vacker gös på 5.6kg och 80cm kom upp i båten. Sandeel slug av större modell var melodin den här gången.

Väl vid grundet började jag söka gädda under betesfisken. Jag hittade ett riktigt fint pelagiskt eko men tyvärr var fisken väldigt aktiv och jag tappade bort den med en gång. Några minuter senare fann jag ett bättre eko på botten som slet tag i en 20cm Westin. Fisken följde med lugnt och sansat men släppte tyvärr några meter under båten.

Jag övergav grundet efter att ha sökt ett varv och styrde båten längre söderut. Till slut hittade jag ett flak som inte är markerat på sjökortet, och efter en kryssning märkte jag att det fanns gott om betesfiske både på och runt om. Det visade sig även att flaket höll rikligt med stor fisk. Ett sms skickades till Björn och vi började söka av tillsammans. Det fanns verkligen mängder med större fisk men tyvärr ville ingen bli lurad. Lite smågös var det enda som kom upp innan solen gick ner.

I söndags morse åkte jag ganska tidigt för att lyckas få någon timmes fiske utan kraftig blåst. När jag kom ut var det spegelblank och dimman låg tät. Tur att man har GPS och gott lokalsinne på sjön, annars är det lätt att villa bort sig när man inte ser annat än vatten och en stor dimvägg.
 

 
Jag fick ett sms från Björn och vi möttes upp på samma flak som vi sökt av några dagar innan. Den här gången var betesfisken samlad på läsida om flaket och det var nästan tomt uppe på. Jag åkte ut och sökte pelagiskt medan Björn höll sig på flaket. Första pelagiska ekot jag hittade small på direkt. Jag fick med den några meter innan den släppte och bitmärken i jiggan avslöjade att den tyvärr aldrig tog över stingern. Fisket efter detta var riktigt trögt och vinden tilltog. Jag började söka mot vinden. Planen var att sedan vända och göra en lång kryssning mot läsidan av en ö. På väg upp mot vågorna kom jag över ett riktigt grant eko i frivattnet som tyvärr skyggade när jiggen kom ner. Efter detta vände jag om då blåsten blev för kraftig. En gädda på runt 4kg klev på innan jag tog upp givaren och åkte i full fart mot lä

Vi fiskade på läsida resten av dagen. Efter en timme small det på min sandeel slug igen och den här gången följde gösen med nästan upp till ytan innan den släppte. Riktigt surt med två tappade fiskar. En stund efter det fick jag en mindre gös på 70cm som fick gå tillbaka med en gång, och ytterligare 30 minuter efter det tappade jag en gös till.

Sandeel slug var det enda som fungerade förra veckan och den lär bli mitt förstaval i helgen som kommer. Hoppas att vinden lägger sig.

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser