Utrustning – Vad, vart, hur?

Fiske är förmodligen ett av de dyraste intressena för gemene man. Fiske är prylnörderi av högsta grad och en inbiten fiskare känner sig aldrig nöjd med sin uppsättning av spön, rullar, beten och tillbehör. Att gå in i en fiskebutik är som att gå in i en godisaffär, helt plötsligt blir man sugen på att testa tio andra sorter än dem man kom dit för att köpa, och när man går ut ur affären är bankkontot ofta tömt i väntan på nästa månadsskifte. Det dåliga samvetet väger tungt i fem minuter tills man kommit innanför dörren och får känna, klämma och förundras över alla möjligheter som öppnats för nya spännande kvällar på sjön.

Men alla har inte den ekonomiska möjligheten att lägga ett par tusen i månaden under säsongen. Själv har jag byggt upp min utrustning under många år. Skatteåterbäringen samt det som blir över på lönen under sommarmånaderna brukar uteslutet gå till nya fiskeprylar, och nu har jag en uppsjö av allt man kan tänka sig som har med fiske att göra. Men är jag nöjd än? Självklart inte. Just nu tittar jag på prylar inför höstens gäddfiske. Softbaits och jerk är det skall nötas, samt flötestrolling, och jag behöver förmodligen både spö, rulle och beten. Jag har visserligen en Amba inshore, ett Daiwa Luna Softbaits och ett Daiwa Luna Jerk, med andra ord exakt den uppsättningen som jag behöver. Men bara efter några turer med Amban så tyckte jag att den kändes klumpig, och nu när lågprofilshysterin är i full gas så kan man inte annat än hänga med.
 

 
När jag ivrigt visar pappa, min trogna fiskevän, alla nya prylar så brukar mamma sucka och fråga om det inte räcker med mask, flöte och en pinne – som förr? Jo visst, det går utmärkt att meta tusenbröder med den uppsättningen, men hur gör du när du ska vertikala upp den där stora på 10 meters djup strax under båten. Eller när vi ska ligga över vid karpsjön i 50 timmar och vänta på att larmet tjuter? Ja då är det en anpassad uppsättning av spö, rulle, beten och tillbehör som behövs. Det finns helt enkelt mängder av olika metoder som passar olika fiskar, och för varje metod finns det särskild utrustning. Ta en boilienål som exempel, hur överlever man utan en sån på ett karppass? Förmodligen med en vanlig synål (dåligt exempel), men ni vet hur det funkar. Man kan inte feedermeta med ett jerkspö helt enkelt.

Vad du behöver för uppsättning, beten och tillbehör beror alltså på vad det är du vill fiska. Förmodligen vet du vad du tycker om för typ av fiske, och förhoppningsvis är det bara flötmete efter mört. Men om du är som jag och älskar all typ av fiske och måste ha prylar för allt så kan jag ge dig ett gott råd. Testa innan du köper! P.g.a. impulsköp så sitter jag just nu med min uppsättning inför höstfisket som jag inte alls trivs med, och ”måste” byta allt. Genom att köpa, sälja och köpa nytt så lär man sig mycket, men samtidigt förlorar man en del pengar som annars kunde gått till ett par nya fina beten när de andra slitits ut.
 

 
Vart köper jag mina prylar? Där det är billigast givetvis. Jag köper nästan aldrig i lokala fiskebutiker, även om jag ibland går in på Jakt&Fiskekompaniet i Alingsås eftersom dom har bra priser och är väldigt trevliga. Men nästan alla mina köp görs över nätet. De flesta beställningarna som görs under sommarhalvåret är ifrån Sverige, då jag oftast är beroende av snabba leveranser, men under höst och vinter beställer jag gärna ifrån Tyskland eller England som har överlägset bättre priser än butikerna i Sverige. Förra året köpte jag t.ex. en Shimano Rarenium i Tyskland för 1600kr som i Sverige just då låg på över 3000kr!

Just nu beställer jag det mesta ifrån Olssonsfiske.se. De har mycket bra service och väldigt snabba leveranser, samt ett schysst utbud och riktigt bra priser. Helt enkelt en av de bästa nätbutikerna i Sverige just nu. När jag köper karpprylar blir det dock oftast från Sporting i Örebro. Den fysiska butiken, som förövrigt är mycket bra, heter Sporting, men nätbutiken är uppdelade i fyra olika sidor beroende på vilket typ av fiske man ägnar sig åt. Sporting.se, Popuptackle.com, Attitudebaits.com samt Sportingflyshop.se. Att ett företag delar upp nätbutiken i fyra helt separata domäner är ett bevis på att det finns en uppsjö av fiskeprylar att köpa.

Andra leverantörer som jag hört gott om är Dogger.se, Beten.nu och Sportfiskeprylar.se. Vilken just du väljer beror på vad du vill köpa och vad för priser de olika butikerna har. Alla dessa nätbutiker har bra service och är snabba. Konkurrensen är otroligt tuff för fiskebutiker just nu och de gör allt för att behålla sina kunder. Så välj den butik där du får bäst pris. Om du har tur så är det din lokala butik, och då kan du även känna på prylarna innan du köper dem.

Skitfiske,

AKTUELLT

Några lyckade guidningar

Tidigt i somras fick jag ett SMS av Patrik Stockelid som ville boka en guidning tillsammans med hans son. Tanken var att köra spinnfiske efter Gädda i en närliggande sjö och då min nuvarande båt fortfarande var under produktion fick jag lyckligtvis låna FJs redaktionsbåt. Dagen innan såg prognosen halvdan ut enligt den generella uppfattningen

Rocad 498 Custom

1,5 år har gått och äntligen är bygget klart. Jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. När jag sålde min förra aluminiumbåt fick jag ett erbjudande om att köpa skrov och däck av en Rocad 498, och designa inredning (under kastdäcket) själv. Efter lite övervägning och ett möte bestämde jag mig för att

Abborrfisket 2017

Efter en veckas nötande utan resultat och dessförinnan en bitter November med sedvanligt skitfiske så har det blivit dags att runda av abborråret och blicka tillbaka. Våren 2017 skulle bli satsningen då jag tog den eftertraktade tvåan som jag länge jagat i lokala sjöar, men när det var dags så stod mycket i vägen. Försäkringskassan

Ett hav av plast

Om vi samlade ihop all plast människan har skapat och la ut den över marken, så hade vi täckt hela jordklotet sex gånger om.. Bilden ovan är tagen nyligen i havet utanför Honduras. Jag tror att alla av oss har insett det enorma problem som konsumtion och ofullständig återvinning av plast har skapat, och fortsätter

Den sista stören

Jag såg en fantastisk dokumentär i morse, om belugastören, vars exklusiva rom har gjort den till en av människans mest eftertraktade fångster. Belugan har varit hårt utsatt under en lång tid, men 1972 kom kanske det hårdaste slaget då den enorma kraftverksdammen Djerdap 1 byggdes, 800 kilometer uppströms från mynningen i Svarta havet. Honorna är

Pimpa din Jon boat!

I början av sommaren förra året åkte jag ner till Westgear i Halmstad och hämtade min efterlängtade Jon Boat – En Alumacraft 1236. Tanken från början var att ha en 1036:a som takbåt, men när jag fick se de olika modellerna uppställda bredvid varandra så ändrade jag snabbt planerna och valde 1236:an med tanken att

Gör dina egna vippor!

Guider för att göra sina egna vippor finns i överflöd och därav ska jag hålla det här inlägget kort och koncist. Tanken var att visa mina lösningar med några få bilder och kanske ge både de erfarna och oerfarna vippbyggarna ett par nya idéer. Så som de flesta andra använde jag rensband som material för

Airbrushade jiggskallar

Strax innan jul fick jag nys om TWK Lures som säljer airbrushade jiggskallar. Jag tog en titt på deras sida och tyckte att kvaliteten såg riktigt fin ut. Jag använder just nu Gunslinger och Shiver från Strike Pro till vertikalfisket, med deras färgmatchade skallar, och har sen dess blivit väldigt kräsen och tycker att huvudet

Starweld 1674TL till salu!

Jag tänkte sälja min Starweld då jag ska köpa annan båt. Skrovet är helt nytt och motorn monteras nu i dagarna, modellår 2015. Mitt gamla skrov blev reklamerat p.g.a. ett produktionsfel, därav har jag ett helt nytt. Bensinaren är en Suzuki 40hk årsmodell 2015 som endast gått 126 timmar. Nyservad vid leverans. 7 års garanti

Gör dina egna spöstrumpor!

Eftersom isen bara jävlas och ligger 2-300 meter ut från rampen, och således förhindrar all typ av fiske för tillfället, lirkade jag ur tummen och fixade något som stått på schemat en längre tid – spöstrumpor. Jag transporterar alltid spöna i bilen och problemet med Gunki Shigeki som jag själv använder till abborre är att

Annonser